IZ IZOLE PRIHAJA ŠE VEČ 'NEOKUSNIH' FOTOGRAFIJ: Problematika, ki da misliti (FOTO)

Izola

Da se v Izoli v zadnjem obdobju tako rekoč vsakodnevno srečujejo s poškodbami urbane opreme, smo na Regionalu že poročali. Predvsem so očitno na udaru igrala in sanitarije na otroških igriščih, pa stojnice na mestni tržnici ter klopi in druga oprema, ki je umeščena na javnih površinah. "Neprimerno in neodgovorno ravnanje s skupno lastnino, s katerim se povzroča namerno škodo in posledično nepotrebne stroške, je nedopustno in nesprejemljivo," so ob tem jasni v Komunali Izola, kjer dodajajo, da je storilce težko izslediti, povzročajo pa škodo, ki dodatno bremeni občinski proračun.

"Kot upravljavec javnih otroških igrišč, mestne tržnice ter vzdrževalec javnih površin v Izoli smo vsakodnevno razočarani nad neprimernim odnosom in poškodbami urbane opreme," pravijo na izolski komunali.

Na otroškem igrišču Birba I so si tako obiskovalci našli zanje očitno zanimivo aktivnost – umivalnik in straniščno školjko v tamkajšnjih sanitarijah vsakodnevno napolnijo s peskom in kamni. Upravljavec javnih otroških igrišč, torej Komunala Izola, je bil tako v preteklih dneh primoran začasno zapreti stranišče, saj je treba izvesti odmašitev in obsežnejše čiščenje celotnih kanalizacijskih vodov.

"Tudi igrala, ki so bila letos v celoti obnovljena, so očitno privlačna za pisanje in preizkušanje vzdržljivosti materiala," opisujejo na komunali, kjer jih najbolj preseneča dejstvo, da se tovrstno početje dogaja tudi čez dan, ko so na igrišču poleg otrok prisotni starši ali drugi odrasli spremljevalci najmlajših. "Vprašanje, ki se pri tem poraja, je, ali se res nihče več ne ozira na okoliško dogajanje in ne posreduje niti takrat, ko otroci bodisi iz nepremišljenosti ali namenoma povzročajo škodo na skupni javni infrastrukturi," pravijo.

Poleg otroških igrišč so tarča vandalov tudi stojnice na mestni tržnici. V jutranjih urah tako njihove najemnike pričaka polomljena in posledično neuporabna oprema. Pogosto je poškodovana tudi ostala urbana oprema (klopi, zabojniki in koški za odpadke, cvetlična korita).

Ob aprilski akciji Dan za spremembe, ki jo je Občina Izola obeležila s širšo čistilno akcijo, je bila izpostavljena tudi problematika lepljenja letakov in obvestil predvsem na koške za odpadke, drogove javne razsvetljave, prometno signalizacijo ipd. "Poleg tega, da se s tovrstnim početjem kazi urejenost javnih površin, mestnih ulic in promenade, se zaradi uporabe močnih lepil pojavlja velika težava predvsem pri odstranjevanju, pri čemer je poškodovanje infrastrukturne opreme neizbežno," ob tem opozarjajo na izolski komunali.

Tako Občina Izola kot Komunala Izola pozivata občane ter druge obiskovalce k primernem, predvsem pa odgovornem ravnanju pri uporabi javne infrastrukture oziroma urbane opreme. "Zagotovo imajo pri otrocih najpomembnejšo vlogo starši oz. skrbniki, ki jih lahko v prvi vrsti podučijo o ustreznem ravnanju in vplivajo na otrokovo vedenje ter odnos do skupne lastnine," pravijo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija