ITALIJANSKIH VOJAŠKIH ZDRAVNIKOV NE BO V UKC MARIBOR: Zakaj Tonin ni izkoristil mehanizma pomoči EU?

Slovenija

V Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor naj bi v ponedeljek kot pomoč za delo v urgentnem centru prispeli predstavniki italijanske vojske, a so njihov prihod nato odpovedali. Zaenkrat vsi ostajajo na delu v UKC Ljubljana.

V UKC Maribor pravijo, da italijanskih vojakov ne bo v Maribor, ker je "na nivoju države prišlo do sprememb in tako ostajajo v Ljubljani".

V UKC Ljubljana so v ponedeljek za POP TV povedali, da je razlog za to predvsem upadanje števila hospitaliziranih bolnikov s covidom-19, na podlagi česar so ocenili, da potrebe za premestitev italijanskih zdravstvenih delavcev v Maribor ni.

Kot je dejal vodja korporativne varnosti v UKC Ljubljana Matjaž Tavčar, bi lahko Italijani Slovenijo zapustili že pred božičem, čeprav je bilo sprva načrtovano, da bodo ostali do konca leta. "Dejansko ni več take potrebe, kot je bila pred tremi tedni," je povedal.

Na državni ravni o kakšnih spremembah ne govorijo. "Poveljstvo logistične brigade se je o lokaciji zdravstvenega osebja italijanske vojske dogovarjalo glede na kadrovske potrebe covidnih bolnišnic. Za primarno lokacijo je bil predviden UKC Ljubljana," so danes povedali na ministrstvu za zdravje.

Prihod italijanskih zdravstvenih delavcev v začetku decembra letos v Ljubljano.

V UKC Ljubljana je tako prišlo pet italijanskih zdravnikov in deset medicinskih sester. "Vsi so bili naslednji dan po prihodu sprejeti v UKC Ljubljana, kjer so spoznali ustanovo, si ogledali ključne oddelke ter tudi covid-19 delovišča. Začeli so delo v mešanih timih (italijanski zdravstveni delavec, pripadnik Slovenske vojske, zaposleni UKC Ljubljana) na oddelkih UKC Ljubljana," so še dodali na ministrstvu. Drugih pojasnil zaenkrat ne dajejo.

Minister za obrambo Matej Tonin se je novembra z italijanskim kolegom, ministrom za obrambo Lorenzom Guerinijem, dogovoril, da bodo italijanske oborožene sile s svojim znanjem in osebjem pomagale Sloveniji pri soočanju z epidemijo covida-19. Dogovorila sta se, da lahko v Sloveniji računajo na do 30 zdravstvenih delavcev italijanske vojske. Prva skupina je prispela v Slovenijo 5. decembra.

Po navedbah ministrstva za obrambo je v Slovenijo doslej v treh skupinah prišlo skupno 15 vojakov. Dodatnih prihodov zaenkrat ne načrtujejo.

V UKC Ljubljana so po Tavčarjevih besedah zelo zadovoljni s pomočjo, a določene težave povzroča slovenska zakonodaja, saj tuji zdravniki ne morejo samostojno opravljati poklica. Zato so morali v kliničnem centru sestavljati ekipe, v katerih sta bila tudi predstavnik tega zavoda in Slovenske vojske, je še poročal POP TV.

Slovenija bi se po poročanju POP TV sicer lahko obrnila na mehanizem pomoči EU, vendar tega ni izkoristila. Po besedah evropskega komisarja za krizno upravljanje Janeza Lenarčiča ima ta mehanizem prednost pred bilateralnim dogovarjanjem, saj takoj obvesti vse članice in začne zbirati ponudbe za pomoč, komisija pa krije večji del stroškov tovrstne pomoči. Kot je povedal, Slovenija za takšno pomoč od začetka pandemije ni zaprosila, kar je vprašanje predvsem za pristojne v Sloveniji. Odločitev o zaprosilu za pomoč je namreč stvar odločitve vsake države.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  14 .12. 2021 ob  19: 49
če kupiš avion , ti šenkajo medicince
magik |  14 .12. 2021 ob  16: 23
Ja zakaj le?
Da ne bi zdravniki iz tujine na lastne oči videli na kakšnem podnu je naše zdravstvo. Tonin in ostali vladni Cefizlji vendarle ne smejo dovoliti, da se izve kako nestrokovno in nespoštljivo se ravna z bolniki v naših bolnišnicah!
Martin Kacur |  14 .12. 2021 ob  14: 32
zakaj neki le. Kaj ni bolj grozljivo, če v bolnico vkorakajo vojaki? Ljudem je treba nagnat strah v kosit. In potem se bomo cepili? Ma va remengo