Italijanski parlament Letti izglasoval zaupnico

Spodnji dom italijanskega parlamenta je danes premieru Enricu Letti pričakovano izglasoval zaupnico, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Z glasovanjem o zaupnici je Letta po odhodu stranke Naprej Italija nekdanjega premiera Silvia Berlusconija iz vlade želel razjasniti, ali ima njegova koalicija še naprej večino v parlamentu.

Od 591 poslancev, ki so glasovali, jih je Letto podprlo 379, 212 poslancev pa je glasovalo proti. Še danes naj bi sicer o zaupnici glasoval tudi senat, kjer naj bi prav tako dobil zaupnico, navaja AFP.

 

Premier je pred glasovanjem poslancem predložil nov program vlade s konkretnimi predlogi gospodarskih in političnih reform za leto 2014, o katerem je v ponedeljek že govoril z novoizvoljenim predsednikom Demokratske stranke (PD) Matteom Renzijem.

Pred poslanci je danes napovedal, da bo Italija, kjer se je gospodarska recesija uradno končala, do leta 2015 dosegla dvoodstotno gospodarsko rast. "Ne bomo dopustili, da Italija znova potone," je dejal Letta.

Z reformami privabiti vlagatelje

Napovedal je tudi strukturne reforme, ki naj bi med drugim privabile tuje vlagatelje. Obljubil je znižanje števila poslancev, ukinitev javnih subvencij političnim strankam ter znižanje davčnih obremenitev za družine in podjetja ter boj proti brezposelnosti, še navaja AFP.

Letta je tudi poudaril, da je Italiji zaradi ostrih varčevalnih ukrepov uspelo proračunski primanjkljaj zmanjšati na tri odstotke BDP. "Italijanske finance so urejene. To sporočam tudi nekaterim tehnokratom v Bruslju," je po navedbah avstrijske tiskovne agencije APA še dejal italijanski premier.

Preživetje omogočila nova desna sredina

Berlusconi je podporo vladi Lette, ki je na čelu Italije od aprila, odrekel konec novembra pred glasovanjem o njegovi izključitvi iz senata. Vladi preživetje omogoča nova stranka Nova desna sredina, ki so jo ustanovili nekdanji Berlusconijevi zavezniki z notranjim ministrom Angelinom Alfanom na čelu.

Demokratska stranka je najmočnejša stranka vladne koalicije, poleg Alfanove Nove desne sredine pa v njej sodeluje še sredinska Scelta Civica. Rekonstrukcijo vlade je Letta večkrat odločno zavrnil. Ta je pred komaj dvema tednoma preživela glasovanje o zaupnici v senatu, vezano na proračun za leto 2014.