ITALIJANSKI GOSTINEC ZAPOSLIL DVA ROBOTA: Ni mu uspelo najti natakarjev, ki bi delali tudi ob koncu tedna

Svet

Vse več italijanskih gostincev se sooča s pomanjkanjem delovne sile. Ko tudi lastniku priznane restavracije La Terrazza delle Sirene v letoviškem kraju Sorrento pri Neaplju Mariu Parlatu ni uspelo najti ustreznih natakarjev, je za strežbo angažiral dva kitajska robota, opremljena z umetno inteligenco, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Fotografija je simbolična

Parlato je bil po lastnih besedah sit natakarjev, zlasti mladih, ki so ga vselej prosili za prost konec tedna, zato se je odločil investirati v kadre, ki takšnih zahtev nimajo. Kljub temu pa roboti, kot je dejal, ne morejo v celoti nadomestiti osebja iz mesa in krvi.

"Lahko pospremijo stranke do miz, prinašajo jedi in pijačo, vendar sta vljudnost in 'simpatija' tistih, ki opravljajo to delo, nenadomestljiva," je pojasnil gostinec. Za kitajska robota, ki lahko gostom zaželita tudi dober tek, je odštel 36.000 evrov.

Po ocenah združenja Assoturismo Confesercenti v italijanskem turističnem sektorju primanjkuje najmanj 50.000 ljudi, težave s pomanjkanjem osebja pa imajo zlasti gostinci, navaja avstrijska tiskovna agencija APA.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
JKDWingChun |  18 .04. 2024 ob  05: 45
-1
Ker on nima folka da bi te lahko zamenjali in tako potem skoraj ni casa niti za dopust ki ti pripada.
Gostincem ponudit 8 urni delavnik in niti minute vec za najmanj 3000€
JKDWingChun |  18 .04. 2024 ob  05: 44
Le kako ni našel ljudi a? Poznam odgovor. Prenizke plače glede na to da gostinstvo nima urnika. Tam lahko delas 8 ali pa tudi 16 ur brez pavze,brez časa za kaj pojest itd. Folk je spoznal da je prevec izkoriščanja v gostinstvu in prav nič cenjeno. Vsi te hocejo izkoristit za čimmanj plačila ali pa nič. Dopust ti določa delodajalec kdaj ga izrabit,k