ITALIJANI ŽALUJEJO: Nekaj ljudi še pogrešanih, opoldne državni pogreb

Svet

V Italiji bo danes dan žalovanja za žrtvami torkovega zrušenja avtocestnega viadukta v Genovi, ki je zahteval najmanj 41 življenj, 15 je poškodovanih. Reševalci so namreč odkrili še trupla devetletne deklice in njenih staršev, ki so umrli v avtomobilu, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Za žrtve bodo ob 11.30 pripravili državni pogreb, ki se ga bo udeležil tudi italijanski premier Giuseppe Conte. Italijanska vlada je včeraj začela postopek za odvzem koncesije zasebnemu upravitelju avtocest Autostrade per l'Italia.

Po poročanju lokalnih medijev se sicer družine 17 umrlih iz protesta ne bodo udeležile pogrebne slovesnosti in maše v Genovi, saj so zaradi nesreče jezne na oblasti.

Conte je že v sredo po izrednem zasedanju vlade razglasil 12-mesečne izredne razmere za Genovo, obljubil pet milijonov evrov za nujno pomoč ter imenovanje pristojne osebe za obnovo prizadetega območja.

V petek pa je italijanska vlada začela postopek za odvzem koncesije zasebnemu upravitelju avtocest Autostrade per l'Italia zaradi zrušenja viadukta. Vlada v Rimu je še napovedala, da bo okrepila nadzor in pristojnosti inšpektorjev na ministrstvu za infrastrukturo ter prisilila zasebne upravitelje avtocest, da bodo več vlagali v vzdrževanje cest.

Zakaj se je viadukt Morandi zrušil, še ni znano. Ministrstvo za infrastrukturo je v četrtek oblikovalo preiskovalno komisijo za tehnični pregled in analizo zrušenega viadukta. Po besedah člana komisije, profesorja na genovski univerzi Antonia Brencicha je ena od domnev komisije, da se je viadukt zrušil zaradi načete jeklenice. Je pa profesor zavrnil možnost, da bi se podrl zaradi slabega vremena ali preobremenitve.

Deli novico: