ITALIJANI S ŠE STROŽJIMI UKREPI: Spisek, kjer se zahteva PCT, od danes daljši!

Svet

V Italiji danes stopajo v veljavo strožji ukrepi za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Za potovanje z medkrajevnimi avtobusi, hitrimi vlaki ali letali na notranjih letih je obvezno predložiti potrdilo o izpolnjevanju pogoja PCT (prebolel, cepljen, testiran). Nasprotniki cepljenja proti covidu-19 so zato napovedali proteste.

Potrdilo se lahko predloži v digitalni ali tiskani obliki, za javni promet na kratke razdalje pa zaenkrat še ni potrebno, navaja nemška tiskovna agencija dpa. Potrdila bo po navedbah družbe Trenitalia preverjalo osebje na železniških postajah ali na vlakih.

Zaradi napovedanih protestov nasprotnikov cepljenja proti covidu-19 so policisti po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa okrepili varovanje na železniških postajah. Protestniki so napovedali, da bodo popoldne ustavljali vlake.

Italijanska ministrica za notranje zadeve Luciana Lamorgese je sporočila, da bodo ohranjali ničelno strpnost do vseh, ki bodo poskušali ovirati javni promet, saj je to v Italiji kaznivo dejanje. Italijanski zunanji minister Luigi Di Maio, ki je bil na družbenih omrežjih deležen groženj s smrtjo zaradi zagovarjanja cepljenja proti covidu-19, pa je opozoril, da "oviranje možnosti gibanja pomeni oviranje svobode". Napovedani protest nasprotnikov cepljenja so obsodili tudi sindikati.

Tako imenovano zeleno potrdilo je v Italiji obvezno predložiti tudi za notranji let ter za trajektna potovanja med dvema italijanskima regijama, še poroča dpa.

Italijanska vlada je ukrepe zaostrila zaradi naraščanja števila okuženih z novim koronavirusom. Od začetka avgusta je covidno potrdilo potrebno za vstop v zaprte prostore, kot so restavracije in kulturne ustanove, ter množične dogodke.

Z začetkom novega šolskega leta v septembru morajo pogoja PCT v Italiji izpolnjevati vsi zaposleni v šolah, sicer ne morejo na delo. Kdor se ne more cepiti proti covidu-19, dobi brezplačne teste. Šolskim delavcem brez tega potrdila grozi odpoved zaposlitve, če neutemeljeno manjkajo več kot pet dni. Na italijanskih univerzah je covidno potrdilo obvezno tako za profesorje kot študente in raziskovalce.

Italijanski minister za izobraževanje Patrizio Bianchi je napovedal, da bodo 13. septembra, ko se odpre večina italijanskih šol, uvedli "super aplikacijo", ki bo služila za preverjanje covidnih potrdil v šolah.

V Italiji je sicer polno cepljenih več kot 70 odstotkov ljudi, ki so starejši od 12 let, je danes po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA sporočil italijanski minister za zdravje Roberto Speranza.

"To je pomemben rezultat, ki je bil dosežen zahvaljujoč prizadevanjem številnih ljudi. Posebna zahvala velja moškim in ženskam v zdravstvenem sistemu in predvsem prostovoljcem, ki so poleti pripomogli, da smo obvladali enega od največjih izzivov, ki mu je bila priča naša država," je še dejal minister.

Ministrov svetovalec in nekdanji direktor italijanskega Inštituta za zdravje (ISS) Walter Ricciardi je ob tem napovedal, da naj bi starejši in imunsko oslabeli ljudje v Italiji od jeseni dalje prejeli tretji odmerek cepiva proti covidu-19. Zavzel se je tudi, da bi delež polno cepljenih v državi presegel 80 odstotkov, najbolje pa bi bilo po njegovih besedah doseči 90 odstotkov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija