ITALIJAN PRVI NA SVETU: Sočasno je okužen z virusom opičjih koz, hivom in covidom

Svet

Šestintridesetletni Italijan je prva znana oseba na svetu, pri kateri so ugotovili sočasno okužbo z virusom opičjih koz, hivom ter novim koronavirusom, so zapisali znanstveniki italijanske univerze v Catanii v študiji, ki jo je objavila britanska strokovna medicinska revija Journal of Infection.

Fotografija je simbolična. 

V študiji navajajo, da je moški devet dni po vrnitvi iz Španije razvil vrsto simptomov - imel je visoko telesno temperaturo, vneto grlo, bil je utrujen, imel je glavobol ter vnete bezgavke v dimljah.

Na novi koronavirus je bil pozitiven 2. julija. Popoldne istega dne se mu je na levi roki začel pojavljati izpuščaj. Naslednji dan so se na trupu, spodnjih okončinah, na zadnjici in na obrazu pojavili majhni, boleči mehurčki. Ti so se nato širili in povečevali, tako da so ga čez nekaj dni sprejeli v bolnišnici v Catanii. Tam so mu nato potrdili okužbo z virusom opičjih koz, pa tudi z novim koronavirusom in hivom.

Test na hiv je pokazal visoko raven virusa, negativen test na okužbo, ki ga je imel pred letom dni, pa je kazal na to, da se je nedavno okužil. Po tednu dni so ga odpustili iz bolnišnice, ko ni več imel covida-19 in opičjih koz, piše v študiji, objavljeni na spletni strani medicinske revije. Proti covidu-19 je bil sicer polno cepljen in ga je v januarju že prebolel, v Španiji pa je imel nezaščitene spolne odnose z moškim.

Avtorji študije poudarjajo, da prvi dokumentirani primer sočasne okužbe z omenjenimi virusi kaže, kako se lahko simptomi opičjih koz in covida-19 prekrivajo. Potrjuje tudi, da so v primeru sočasne okužbe zbiranje anamneze in ugotavljanje spolnih navad ključnega pomena za postavitev pravilne diagnoze.

BONUS VIDEO: Koga vznemirja napis na novi avtobusni postaji v Kopru?

Izpostavili so še, da sta koronavirusni podrazličici BA.4 in BA.5 odgovorni za več kot milijon primerov okužbe z novim koronavirusom na dan po vsem svetu. Z opičjimi kozami pa se je po svetu v 74 državah okužilo več kot 16.000 ljudi.

Zato se morajo zdravniki zavedati možnosti sočasne okužbe z virusom sars-cov-2 in virusom opičjih koz, zlasti pri osebah, ki so nedavno potovale na območja z izbruhi opičjih koz.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  26 .08. 2022 ob  13: 57
-1
Ma gonite se v PM kriminalci novinarski. Covid ne obstaja, opicje koze so herpes zoster oziroma reakcija na cepivo, hiv pa ravno tako. Dogaja se genocid na svetovni ravni na podlagi nekega ekstremno neuporabnega PCR testa in vi gnusni novinarji, skupaj z zdravniki in politiki ste skupaj v temu. A cakajte, ko se bo raja koncno zavedla za kaj gre, se vam ne bo lahko pisalo. Viseli boste kot Benito. Vemo kje ste in kateri ste.
Primorska |  26 .08. 2022 ob  00: 13
Vazno je da imamo v Portorozu nasproti Kempinskega pestro albansko tursko kulinarko ki ob ugrizu kebaba al bureka lahko uzivas pogled na morje ..Neprecenljivo ..bravo nasi..