ITALIJA ZAOSTRUJE ZAKONODAJO: Bo nadomestno materinstvo v tujini poslej "univerzalno kaznivo dejanje"?

Svet

Italijanski poslanci so v sredo podprli zakon, ki prepoved nadomestnega materinstva razširja tudi na tiste, ki dobijo otroke preko nadomestnih mater v tujini. O zakonu, po katerem bo nadomestno materinstvo "univerzalno kaznivo dejanje", bo odločal še senat, vrstijo pa se opozorila o njegovi protiustavnosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Italiji je za nadomestno materinstvo zagrožena zaporna kazen od treh mesecev do dveh let zapora ter denarna kazen od 600.000 do milijona evrov. Po novem bi to prepoved razširili tudi na tiste, ki dobijo otroke preko nadomestnih mater v tujini, tudi če je nadomestno materinstvo v drugi državi zakonito.

V Italiji je nadomestno materinstvo nezakonito od leta 2004, pod desničarsko vlado premierke Giorgie Meloni, ki se je sama označila za "krščansko mater" in na lanskih septembrskih volitvah zmagala z nacionalistično kampanjo ter poudarjanjem tradicionalnih družinskih vrednot, pa je to vprašanje postalo vroča tema, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poslanka njene stranke Bratje Italije Elisabetta Gardini je v razpravi v parlamentu obsodila nadomestno materinstvo kot "maternico za najem", ki "žali dostojanstvo žensk in tepta pravice otrok". V stranki premierke Meloni poudarjajo, da je nadomestno materinstvo "hujše od pedofilije", poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Italijani, ki si to lahko privoščijo, so doslej lahko dobili otroke s potovanji v države, kjer je nadomestno materinstvo dovoljeno, na primer v ZDA ali Kanado. Mediji poročajo, da gre v veliki večini za heteroseksualne pare, ki sami iz različnih vzrokov ne morejo imeti otrok.

Predlog je sprožil zaskrbljenost tudi med aktivisti LGBTQ, ki vse od nastopa vlade pod vodstvom Meloni opozarjajo na krčenje državljanskih pravic. Vprašanje je sicer del širše problematike; Italija namreč nima zakona, ki bi priznaval otroke istospolnih parov, poroča AFP.

Ker na tem področju ni bilo jasne politike, so nekatera mesta, vključno z Milanom, Torinom in Padovo, registrirala tudi otroke istospolnih parov, spočete v tujini z nadomestnim materinstvom, dokler direktiva ministrstva za notranje zadeve tega aprila letos ni prepovedala. Po tej direktivi so nekateri starši opozorili, da so njihova imena izbrisana iz registrov, kar je povzročilo zgroženost in številne birokratske zaplete, poroča AFP.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  28 .07. 2023 ob  16: 50
Otroke istospolnih parov? Banda spirjena! Kaj delajo doma v spalnici me cisto nic ne briga, OTROK PA NE SMEJO POSVAJATI!