ITALIJA ZAOSTRILA UKREPE PROTI MIGRANTOM: "Pospešili smo izgon nevarnih nezakonitih priseljencev"

Svet

Italijanska vlada je odgovorila na izrazit migrantski val, ki se širi po državi, in sprejela odlok, ki poenostavlja postopek izgona migrantov brez pravice do azila ter tujcev, ki so bili obsojeni, hkrati pa tudi preprečuje laganje o pravi starosti. Poleg tega predvideva izboljšano zaščito žensk in okrepitev sil operacije Varne ulice.

Predsednica vlade Giorgia Meloni je pozdravila sprejetje novega paketa ukrepov v zvezi z migracijami. "Pospešili smo izgon nevarnih nezakonitih priseljencev, zagotavljamo popolno zaščito vsem ženskam, z novimi pravili pa ne bo več mogoče lagati o svoji pravi starosti," je zapisala na družbenih omrežjih.

V skladu z odlokom se lahko izgon tujca odredi tudi zaradi ogrožanja javnega reda in miru ali varnosti države. Če se prosilec za azil ne zglasi na pristojni policijski postaji, da bi formaliziral prošnjo za mednarodno zaščito, se šteje, da se postopek ni začel. V prihodnje bo mogoče iz Italije deportirati tudi tujce, obsojene kaznivih dejanj, četudi imajo dovoljenje za bivanje. Odlok predvideva tudi možnost izgona tistih, ki so bili obsojeni zaradi navajanja lažnih podatkov o identiteti ali starosti.

Odlok zaostruje tudi pravila za namestitev mladoletnih migrantov. Če začasna posebna namestitev ni na voljo, se lahko mladoletnega tujca, ki je videti starejši od 16 let, za največ 90 dni nastani v posebnem oddelku običajnih sprejemnih centrov za migrante. V skladu z odlokom so poslej v skupino ranljivih migrantov, za katere je treba aktivirati posebne sprejemne službe, vključene vse ženske, ne le nosečnice.

Odlok predvideva tudi okrepitev operacije Varne ulice, v okviru katere trenutno 5.000 vojakov varuje občutljive objekte, za 400 pripadnikov. Po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa bodo dodatni vojaki razporejeni za varovanje železniških postaj, predvsem v Milanu, Rimu in Neaplju.

Po podatkih notranjega ministrstva v Rimu je od začetka letošnjega leta v Italijo prispelo več kot 130.000 ljudi, v enakem obdobju lani pa približno 68.200. Zgolj prejšnji teden je na Lampeduso v treh dneh prispelo okoli 8.500 migrantov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  28 .09. 2023 ob  16: 48
Bravo!