ITALIJA RAHLJA UKREPE, CENE LETIJO V NEBO: Dražijo kmetovalci, gostinci in javni prevozniki

Svet

V Italiji omilitve ukrepov, ki so jih sprejeli za zajezitev novega koronavirusa, spremlja visoka rast cen, predvsem na področju prevoza in kmetijskih izdelkov. V Italiji od ponedeljka dalje med severom in jugom države ponovno vozijo hitri vlaki, a z omejenim številom potnikov in strogimi zaščitnimi ukrepi. Cene vozovnic so poletele v nebo.

"Kdor mora poslovno nujno na pot, mora globo seči v žep. Število mest na vlakih in letalih je zelo omejeno in cene so zelo visoke. Za let italijanske letalske družbe Alitalia na relaciji Rim-Milano je treba odšteti do 375 evrov," je opozorilo italijansko združenje za zaščito potrošnikov Codacons. Dodajo, da so železnice in letalske družbe stroške strogih zaščitnih ukrepov prenesle na potrošnike. Združenje je pristojne pozvalo, naj preprečijo previsoke cene, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Italijani se pritožujejo tudi nad povišanjem cen življenjskih potrebščin. Zaradi bolj zapletenega prevoza in pomanjkanja sezonskih delavcev, ki bi pobirali letino, so se cene povišale predvsem pri kmetijskih pridelkih. Potrošniki morajo tako za svežo zelenjavo ali sadje plačati več kot pred pandemijo.

Cene so se povečale tudi v italijanskem gostinstvu. Italijanski lokali so sicer še vedno zaprti, a številni ponujajo dostavo do doma, so pa zaradi tega zvišali cene.

Italijanska trgovinska zbornica Confcommercio predvideva, da bodo zaradi pandemije novega koronavirusa v Italiji zabeležili velik upad potrošnje. Ta se bo po ocenah letos v Italiji zmanjšala za osem odstotkov. Tri četrtine upada potrošnje naj bi odpadlo na modo, vozila, kulturo, prosti čas, turizem in gostinstvo.

Z omilitvijo ukrepov se bo v Italiji očitno začel tudi boj proti prekomerni telesni teži. V skoraj dvomesečni karanteni so italijanska gospodinjstva za hrano porabila 18 odstotkov več, vsak Italijan pa se je povprečno zredil za dva kilograma.

V času domače izolacije so Italijani uteho iskali predvsem v mastni in sladki hrani. Za sladkarije so tako porabili za 13 odstotkov več kot pred pandemijo, za mastno hrano kar 24 odstotkov več. Povpraševanje po že pripravljenem testu za pico se je povečalo za 38 odstotkov, so danes sporočili iz kmetijske zbornice Coldiretti.

Dodali so, da je sicer kar 47 odstotkov vprašanih navedlo, da nameravajo biti po sprostitvi ukrepov telesno dejavnejši in se bolj zdravo prehranjevati.

V Italiji so od ponedeljka dalje ponovno dovoljeni sprehodi v parkih ter individualni športi, kot je tek. Dovoljeni so tudi obiski sorodnikov znotraj stanovanjske skupnosti, večja družinska srečanja in zasebna praznovanja so še naprej prepovedana.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  06 .05. 2020 ob  10: 26
-2
Mejo z Italijo je treba spet zapret. Lahi bodo navalili na naše trgovine in bencinske kot nori.