ITALIJA DELEŽNA POMOČI Z VEČ STRANI: Češka poslala 110 tisoč mask

Svet

Italiji, ki je epicenter izbruha novega koronavirusa v Evropi in kjer je doslej zaradi bolezni umrlo že skoraj 5500 ljudi, so pomoč v ljudeh in opremi ponudile Kitajska, Rusija in Kuba. Kitajski zdravniki so prispeli že prejšnji teden, konec tedna so prišli kubanski, na poti so ruski strokovnjaki z opremo. Rim je za pomoč zaprosil tudi ZDA. Češka je Italiji poslala 110.000 zaščitnih mask.

Rusija je v Italijo napotila tako pomoč v opremi kot tudi strokovnjake. Po podatkih ruskega obrambnega ministrstva naj bi devet vojaških letal iljušin-76 z vojaškega letališča Čajkovski pri Moskvi v Italijo prepeljalo osem brigad z ustrezno opremo, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Koliko članov šteje posamezna brigada, ni znano.

Poleg tega se na pomoč pripravlja skupina sto strokovnjakov, v kateri so vodilni strokovnjaki ruskega obrambnega ministrstva s področja virologije in epidemiologije. Skupina bo opremljena s sodobno opremo za diagnostiko in dezinfekcijo. Celotna akcija poteka pod geslom Iz Rusije z ljubeznijo.

Pomoč je italijanskemu premierju Giuseppeju Conteju v telefonskem pogovoru v soboto obljubil ruski predsednik Vladimir Putin, nakar je italijanska vlada izdala dovoljenje za pristanek ruskih vojaških letal v članici zveze Nato.

Že prejšnji teden je v Italijo prispelo okoli 300 zdravnikov iz Kitajske, ta država, kjer je najprej izbruhnila epidemija novega koronavirusa, pa zdaj v Evropo pospešeno pošilja tudi zaščitno opremo.

V Italiji prav danes po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA pričakujejo pošiljko 1,5 milijona mask in skoraj pol milijona zaščitnih oblačil iz Kitajske. Za dobavo opreme so posredovala južnotirolska podjetja, ki sodelujejo s Kitajsko, prepeljali pa jo bosta letali avstrijske letalske družbe Austrian. Gre sicer za dva potniška boeinga, zato bodo blago naložili tudi med sedeže.

Konec tedna pa je v Lombardijo, najhuje prizadeto italijansko deželo, prispela skupina 52 kubanskih zdravnikov in sester, ki bodo pomagali izčrpanim italijanskim zdravnikom. Kubanski zdravniki pogosto pomagajo prizadetim državam, med drugim so pomagali med epidemijo ebole v Afriki leta 2014.

Italijanska vlada pa je za pomoč zaprosila tudi ameriškega obrambnega sekretarja Marka Esperja. Kot poroča italijanska tiskovna agencija Ansa, ki se sklicuje na CNN, so zaprosili za maske in respiratorje ter tudi za pomoč ameriškega vojaškega medicinskega osebja, ki je nameščeno v oporiščih v Italiji, oziroma njihovih bolnišnic.

Češka Italiji poslala 110.000 mask

Gre za kompenzacijo za maske, ki so jih zasegli preprodajalcem in za katere se je izkazalo, da gre za del donacije Kitajske Italiji. "Italiji smo z avtobusom, namenjenim v Rim, poslali 110.000 mask, skupaj s 43 italijanskimi turisti, ki se niso mogli vrniti v domovino," je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal češki zunanji minister Tomaš Petriček. Dodal je, da Češka nikomur ni ničesar ukradla ter da so maske, ki jih pošiljajo v Rim, istega tipa, kot so bile tiste iz Kitajske.

Češka policija je operacijo proti preprodajalcem medicinske opreme izvedla 17. marca, ko je Češka poostrila nadzor nad izvozom in distribucijo medicinskega materiala. V skladišču podjetja v kraju Lovošice so zasegli 680.000 zaščitnih mask, med njimi malo več kot 100.000, za katere se je izkazalo, da jih je Kitajska donirala Italiji. Afera je razjezila javnost v Italiji, kjer močno primanjkuje zaščitne opreme. Neznanci so po besedah ministra Petrička celo odstranili napis s češkega konzulata v Milanu. Minister je še povedal, da še preiskujejo, kako so maske prišle v Lovošice, ki, kot je dejal, "niso ravno na poti iz Kitajske v Italijo".

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija