ISTRSKI ŽUPANI ZAJCU PREDSTAVILI DVE MOŽNOSTI NOVEGA VODNEGA VIRA: Skrbijo jih padavine konec tedna

Slovenija

Istrski župani so po nedavnem iztirjenju vlaka pri Hrastovljah in razlitju kerozina danes okoljskemu ministru Simonu Zajcu predstavili dva predloga novega vodnega vira, iz katerega bi oskrbovali slovensko Istro. Skrbi pa jih, da bi napovedano večje deževje konec tedna lahko s kerozinom onesnažilo njihov edini vodni vir v vodnem zajetju Rižane.

Koprski župan Aleš Bržan je v izjavi za medije ocenil, da ima Istra še vedno veliko težavo, saj ji grozi ekološka katastrofa. "Stanje se, vsaj kar se tiče komunikacije z ministrstvom, izboljšuje, vendar pa bomo zaskrbljeni, dokler bo obstajala možnost, da pride karkoli v naš vodni vir," je dejal. Možnost, da bo njihov vodni vir onesnažen, je namreč z vsakimi padavinami večja. "Bali se bomo vsakih padavin," je dodal. Vodo že sedaj dobavljajo tudi iz sosednje Hrvaške in iz kraških vodovodov, vendar se koprski župan boji, da bi lahko prišlo do redukcij in okrnjene dobave, ne le prebivalcem, temveč tudi gospodarstvu in turizmu.

Po Zajčevih besedah so na današnjih pogovorih ugotovili, da je prišlo do nekaj šumov v komunikaciji, zato so skupino, ki skrbi, da ne bi prišlo do onesnaženja vodnega vira s kerozinom, dopolnili s predstavniki in strokovnjaki, ki so jih predlagale občine. Zagotovil je, da delajo vse, da bi preprečili onesnaženje vodnega vira, iz katerega se Obala in njeno zaledje oskrbujeta s pitno vodo. "Naš namen je, da čim več kerozina ujamemo, preden pride do vodnega vira oz. da sploh ne pride," je poudaril.

Pristojni na terenu še preverjajo, kje bi lahko dodatno ulovili kerozin, preden bi ta prišel do zajetja. Gre za vodnjake, ki so pred samim zajetjem. "Po predvidevanjih Arsa za danes napovedane nevihte najbrž še ne bi povzročile onesnaženja, bolj nas skrbi vikend," je dejal minister.

V primeru, da bi kerozin dosegel čistilne naprave v Rižanskem vodovodu, bi bila škoda ogromna, saj bi bile naprave uničene. "Do tega ne sme priti in tega ne bomo dopustili; v tem primeru bomo prej ugasnili vodni vir," je pojasnil Bržan.

Projekt ureditve novega vira poteka že dolgo let

Župani štirih istrskih občin so z ministrom ponovno zagnali pogovore o določitvi novega vodnega vira, vendar ne Zajc ne Bržan danes še nista želela biti konkretna pri odgovorih o tem, o katerih možnostih so govorili. "Imamo sestavljena dva predloga, vendar to ni naša naloga. Rade volje damo ministrstvu vse informacije, ki naj preuči tudi finančno plat," je dejal Bržan. Projekt ureditve novega vira poteka že dolgo let, je spomnil koprski župan, ki krivdo za to vidi predvsem v nekdanjih vodstvih občin, vendar o tem danes ni želel govoriti, saj je prioriteta zagotavljanje varnosti obstoječega vodnega vira.

Kot je napovedal Zajc, se bodo župani že prihodnji teden sestali s predstavniki ministrstva, da bi dosegli dogovor o viru, finančni konstrukciji in časovnici. Ministrstvo za okolje bo pomagalo pri kohezijskih sredstvih, pa tudi morebitnih dodatnih sredstvih za vodni vir, ki bi jih lahko zagotovila država.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Črni |  02 .07. 2019 ob  19: 09
Vsi bi samo pobirali dinarčke, investiral ne bi pa nikamor nihče - sploh pa v okolje - ker je škoda!!!!!
Fošina |  02 .07. 2019 ob  19: 06
Moram priznat, da se Bržan za nekoga, ki je šele pol leta župan, presenetljivo dobro drži v tej situaciji. Železnice so morale it še enkrat čistit, kar naj bi bilo že očiščeno, ne glede na vse pritiske, da morajo progo takoj spet odpret. In zdaj, kot kaže, bo tolko časa buzeriral ministra, da bo država le morala ta vodni vir najt in zrihtat vodovod.