ISTRSKI ŽUPANI PODPISALI PISMO O NAMERI: Potrdili skupno kandidaturo Pirana za Evropsko prestolnico kulture

Piran

Župani štirih obalnih občin so podpisali pismo o nameri, ki uradno potrjuje namero o skupni kandidaturi za Evropsko prestolnico kulture (EPK) leta 2025. Štiri obalna mesta se prijavljajo pod imenom Piran-Pirano 4 Istria 2025 z željo po skupni promociji kulturnih dejavnosti kot enotne čezmejne destinacije kulturnega turizma evropske razsežnosti.

Na pobudo piranskega župana Đenia Zadkovića so se vsi štirje obalni župani srečali že marca letos in izrazili željo po večjem sodelovanju na področju kulture ter povzeli ključne korake za prijavo obalnih mest za EPK, so v današnjem sporočilu za javnost spomnili na piranski občini.

Piran in partnerska mesta so se za prijavo odločili zaradi želje po skupni promociji kulturnih dejavnosti kot enotne čezmejne destinacije kulturnega turizma evropske razsežnosti. Prebivalci Istre namreč že desetletja gojijo odprtost do drugih kultur, zato si bodo podpisniki pisma o nameri prizadevali za skupno delovanje na področju kulture na podlagi štirih horizontalnih načel, in sicer multikulturnosti, vzgoje mladih in otrok, slovenske obale kot enovitega kulturnega prostora ter medinstitucionalnega trajnostno naravnanega kulturnega sodelovanja.

Po preučitvi možnosti skupne prijave so 22. junija tudi podpisali pismo o nameri, s čimer je namera o skupni kandidaturi za EPK postala uradna. Piran in partnerska mesta se bodo prijavili z imenom Piran-Pirano 4 Istria 2025. Številka 4 predstavlja štiri obalna mesta, v angleščini pa lahko pomeni tudi "za". Celotno ime lahko tako v slovenščini preberemo kot Piran-Pirano za Istro 2025.

Umetniški svet EPK

Ožjo delovno skupino za pripravo kandidature vodi zunanja strokovna sodelavka Martina Gamboz, poleg nje pa aktivno sodelujejo tudi drugi domači in tuji strokovnjaki. Ustanovljen je bil tudi umetniški svet, ki vključuje 15 vidnih predstavnikov kulture obalnih občin in širše Slovenije ter se je že sestal na prvem sestanku. Sodelujoče občine se spogledujejo tudi z možnostjo, da bi k sodelovanju v projektu povabili čezmejne partnerje iz Italije in Hrvaške.

"Za Istro je naša kandidatura nedvomno zgodovinski trenutek, saj prvič združuje vse štiri obalne občine v skupen kulturni projekt evropske razsežnosti s poudarkom na gospodarski rasti," so v sporočilu za javnost povzeli besede vodje ožje delovne skupine Martine Gamboz. Župan Zadković pa je poudaril, da naziv EPK prinaša novo raven življenjske kakovosti v povezavi s kulturo, gospodarstvom in turizmom.

Pri kandidaturi za EPK je poleg pozitivnega razvoja mest, ki kandidirajo, nujno upoštevati tudi multiplikativne učinke na področju gospodarstva. Študije izkazujejo, da povprečno en evro vloženih sredstev v projekt EPK generira vsaj štiri evre v gospodarstvu, so še zapisali na Občini Piran.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  10 .07. 2019 ob  07: 49
plemeniti še ni komentiral jQuery1123017466142331078904_1562737713710??