ISTRSKI ŽUPANI PODPISALI ODLOK O SKUPNI MEDOBČINSKI UPRAVI: Delovati bo začela že 1. septembra (FOTO)

Koper

Župani Pirana, Izole, Kopra in Ankarana  Đenio Zadković, Danilo Markočič, Aleš Bržan in Gregor Strmčnik  so danes podpisali odlok o ustanovitvi skupne Medobčinske uprave Istre. Medobčinska uprava bo začela delovati s prvim septembrom, župani pa so ob tem poudarili zgodovinskost trenutka ter napovedali poglabljanje dosedanjega sodelovanja.

"Sodelovanje se splača, pa ne samo v finančnem smislu, ampak tudi zato, ker s skupnimi močni lahko dosežemo bistveno več," je uvodoma dejal koprski župan Aleš Bržan. Izpostavil je, da je počaščen, da so se odločili za ta korak. "V čast mi je, da bo tudi moj podpis zraven," je še dejal. Kot je pojasnil, bo šlo pri zaposlitvah na medobčinski upravi večinoma za prezaposlitve, nove zaposlitve pa bodo predvsem na področju notranje revizije. Ob državnem sofinanciranju pa si bodo lahko privoščili krepitev določenih sektorjev. Kot je navedel koprski župan, je tako trenutno podhranjena redarska služba.

Podobno je nadaljeval tudi piranski župan Đenio Zadković. "Štejem si v veliko čast, da sem eden od podpisnikov te listine, ki govori o dobrem, kvalitetnem druženju, dobrih idejah, ki jih skušamo vtkati v strategijo in v razvoj, ki bi rezultiral v dvigu kakovosti vseh področij našega družbenega delovanja," je dejal.

Spomnil je, da so zadevo "zelo resno jemali" že od prvega srečanja v Izoli. Omenil je tudi strategijo P.I.K.A., ki so jo občine načrtovale skupaj, a je po njegovih besedah to "šlo po gobe. A nič hudega. Mislim, da imamo dobre možnosti, da to zadevo še nadgradimo. Mislim, da jo v bodočnosti tudi bomo."

"To, kar danes podpisujemo, je nekaj zgodovinskega in še enkrat želim vse najboljše, ne samo mojim kolegom, ampak tudi mojim prebivalcem," je še dejal in dodal, da s tem nagovarja okoli 88.000 ljudi. "Želim si svetle prihodnosti teh naših krajev," je zaključil.

Kot je nadaljeval izolski župan Danilo Markočič, so se na srečanju v Izoli leta 2019 dogovorili, da so "zreli ljudje, da so zreli do občank in občanov in da je čas, da se začnejo povezovati in skupaj delati".

"To so začetki bodočnosti, ki je pred nami, začetki našega dela in verjamem, še več, prepričan sem, da znamo in zmoremo narediti to in še več," je dejal in se zahvalil ostalim županom, predvsem pa občinski upravi in občinskim svetom, da so dokument pripravili.

Kot je poudaril ankaranski župan Gregor Strmčnik, prihaja danes "do podpisa prvega takšnega akta" in ob tem izrazil zadovoljstvo. "Uporabniki, ljudje tega obmorskega prostora potrebujejo kakovostne, v nekaterih pogledih pa seveda čim bolj skladne usmeritve, delovanje in kakovosten javni servis," je dejal. "Prepričan pa sem, da je to šele začetek projekta, ki ga je možno nadgraditi na višjo raven."

Ob tem je dodal, da "podpis prvega koraka skupne občinske uprave lahko razumemo tudi kot pot uresničevanja samostojne pokrajine Istre".

V okviru skupne medobčinske uprave se bodo štiri občine povezale na področju medobčinske inšpekcije in redarstva, notranje revizije, zaščite in reševanja ter varovanja okolja. Na skupno občinsko upravo se bodo prenesle le nekatere naloge oziroma področja uprav posameznih občin, delovanje ostalih območji občinskih uprav pa ostaja nespremenjeno.

Štiri istrske občine so k pripravi odloka pristopile lani zaradi racionalizacije stroškov, večje učinkovitosti opravljanja nalog na območju vseh občin ter usklajenega in koordiniranega delovanja nalog skupnega pomena. Kot je ob koncu še enkrat poudaril Bržan, bodo vse štiri občine na ta način privarčevale okoli 700.000 evrov

Nova medobčinska uprava bo sprva zaposlovala nekaj več kot 60 oseb, večinoma redarjev in inšpektorjev, sedež pa bo v prostorih koprske občine na Cankarjevi ulici, delovati pa bo začela 1. septembra. S tem se avtonomija občin ne spreminja, so še pojasnili na tiskovni konferenci.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
 |  03 .06. 2021 ob  07: 37
in alta pressione
 |  03 .06. 2021 ob  07: 36
eden ki tudi modno štonira popolnoma stajling anni ottanta mamma miaaaa ni sindaco sezi obale
forešt.
pogoj za zasedbo đupanovega delovnega mesta je da je rojen ištrijan ker le tak lahko razume mentalitet tukej
drugi poogoj v razpisu da je gledal goldrejka in lupena in ej tim in fantasilandia in kanau 5 ino italja uno!
frikofrkic |  02 .06. 2021 ob  20: 11
11
Koraki v pravo smer. Ne pozabimo na zdrahe iz preteklosti in kdo je bil glavni akter konfliktov med župani, občinami, državo, pa nenazadnje tudi občani. Na srečo ga ni več (razen na fajsbuku).
Cazzimperio  |  02 .06. 2021 ob  18: 08
I quatro Di AVE Marija
Ištrijan |  02 .06. 2021 ob  17: 35
Odlična novica, globoko podpiram.

Naj se ve, da smo tukaj v ISTRI!! Raznim centrofilom in "Plemenitim" pod nos!!
Olgo Franco |  02 .06. 2021 ob  16: 50
Trije nesposobni lenuharji in en predsednik krajevne skupnosti...
Olgo Franco |  02 .06. 2021 ob  16: 49
Brižna istra....