ISTRSKI KMETJE ŽELIJO DOSTOP DO VEČ VODE: Tako pa se je znašla 6-članska družina, ki je v mesecu dni porabila le kubik vode (FOTO)

Koper

Ob še vedno veljavnih omejitvah uporabe pitne vode v Slovenski Istri so se zaradi prepovedi uporabe pitne vode za namakanje kmetijskih površin v velikih težavah znašli kmetje. Njihove probleme je v odprtem pismu izpostavil Jožef Horvat, predsednik Združenja sonaravnih kmetov Slovenije. Pismo je naslovil na ministra za okolje in prostor ter na ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Horvat zatrjuje, da registrirane kmetije spadajo pod gospodarstvo in da morajo biti kot gospodarstvo tudi obravnavani. A gospodarstvu določevalci ukrepov uporabe pitne vode niso prepovedali, temveč priporočili, naj porabo zmanjšajo za tretjino.

V drugo skupino kmetijskih vodnih priključkov pa spadajo občani, nadaljuje Horvat, "ki so si ta priključek uredili le za lastne potrebe in niso registrirani kot kmetijsko gospodarstvo" (KMG) – "za te je razumljivo, da je lahko strožji kriterij v tako hudi krizi z vodo".

"Sedaj je čas za sejanje in presajanje jesenskih in zimskih kultur, sedaj najbolj rodijo poletne kulture, ki že tako zaradi hude nadpovprečne vročine umirajo, sedaj pa so ostale še brez zalivanja v najhujšem času," je opozoril Horvat.

Na besede vodstva Rižanskega vodovoda Koper, naj kmetje poiščejo izvire v okolici, pa odgovarja: "Na hribih je zelo malo ali nič izvirov vode, tisti, ki pa so, so pa že skoraj vsi usahnili. Pa tudi po dolinah ni več vode, Rižana in Dragonja sta že dalj časa na minimumu ali prazni." Koprski občini pa očitajo, da jih ni vključila v proces priprave ukrepov. 

Ministra in ministrico zato prosijo, da tržnim kmetovalcem omogočijo enako uporabo vode kot gospodarstvu – zmanjšanje le do ene tretjine, "da ne pride do nepopravljive škode, ki bi lahko trajala že tudi za pomladanske pridelke". "In da tudi ne bi bilo še večje pomanjkanje hrane v Sloveniji, saj bo tudi uvoz bistveno manjši, ker sta suša in škoda tudi v največjih naših uvoznih državah (Italija, Španija)," je v pismu zaključil Horvat.

Dobra praksa varčevanja pitne vode

Se pa je na družbenem omrežju Facebook objavil tudi zapis o dobri praksi varčevanja pitne vode. Šestčlanska družina, ki ima tudi večjo vrt, je v juniju porabila le en kubični meter vode. Kako je to mogoče? "Razlog je preprost, ker jo uporabljamo izključno za pitje, teče le v kuhinjskem koritu. Za umivanje, pranje in splakovanje WC školjk in pisoarja pa uporabljamo 30.000-litrski zbiralnik. Zaenkrat je še nekaj vode, a gre h koncu in upamo na kakšno nevihto," je še pred dežjem na Facebooku pojasnil Igor Vovk.

Za zalivanje "ne prav majhnega" vrta so uredili kapljični zalivalni sistem, uporabljajo pa vodo iz samoizvirnega kamnitega vodnjaka. Slednji je bil izdelan okoli leta 1900, v času komunizma zasut do vrha, a so se v družini lotili čiščenja in vodnjak ponovno usposobili.

"Vode je dovolj, težava je le, da se vedno več pitne vode dobesedno meče stran, pere avte, toči banje vode, zaliva travico, v Luki Koper zalivajo tovor, da se ne kadi, v poletnih mesecih pride truma turistov, ki se obnaša …" zatrjuje Vovk.

"Poraba pitne vode močno narašča, ker povprečen človek nima več stika s tem od kje voda pride in čemu je namenjena," nadaljuje in dodaja, da poraba vode ne narašča zaradi pitja ali kmetijstva, "ampak za nesmisle". Poudarja, da lahko "veliko naredimo predvsem sami", njegova družina pa je pri tem več kot odličen zgled. 

Vode je dovolj tudi v SLO Istri, a le če... Gospod iz Rižanskega vodovoda se je par dni nazaj ob odčitovanju vode čudil...

Objavil/a Igor Vovk dne Sobota, 23. julij 2022

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Zhe |  01 .08. 2022 ob  15: 16
@Fošina - hvala za tvoje stališče, me je iskreno zanimalo kje so problemi takšne ideje ... sicer, mogoče bi se ta voda lahko uporabljala kot koncentrat za pridobivanje soli (večja donosnost solin?), ampak razumem problem.
Zhe |  01 .08. 2022 ob  15: 13
-1
Dejte napisat kakšen komentar tisti, ki mi dajete minuse ... iskreno me zanima vaše stališče, zakaj se vam zdi ideja brez veze.

Še enkrat - ne pravim, da je to rešitev za sušo, zdi se mi le zanimiva ideja, ki na nek način izkorišča podoben princip kot toplotne črpalke ... če bi pred 50 leti rekel, da naj ljudje nehajo kurit za ogrevanje, ampak naj izkoriščajo osnovni princip termodinamike, bi se jim ljudje verjetno smejali. Danes se učinkovito grejemo in hladimo na takšen princip. Zakaj se ne bi na podoben način lotili pridobivanja vode za kmetijstvo v obdobju suš na priobalnih območjih?
Fošina |  01 .08. 2022 ob  15: 09
@zhe

V Sloveniji desalinizacija ni dovoljena. Imamo preplitvo morje za to. Pri desalinizaciji morja namreč ne ločujemo na vodo in sol, kot si večina predstavlja, ampak na sladko vodo in zelo slano brozgo, ki se odvaja nazaj v morje. Stopnja slanosti na območju razsoljevanja se povsod zelo poveča, v tako plitvem morju, kot je naše, pa skoraj nič ne bi moglo preživeti.
Zhe |  01 .08. 2022 ob  12: 21
Mogoče sem naiven ali česa ne vidim, ampak -- zakaj ne uporabimo sončne energije (brez pretvorbe v elektriko) za desalinacijo morske vode za potrebe kmetijstva?

Vem, da takšne rešitve že obstajajo - vode daš v 'tople grede' v katerih se pod sončno svetlobo dela kondenz, ki se odtaka v zbiralnike vode. Glede na to, da je močnega sonca v izobilju in morske vode prav tako - zakaj tega ne seštejemo? Vsaj za potrebe kmetijstva ... piše, da lahko dobimo ven 2-3 litre na kvadratni meter površine na dan. Če imaš 100 m2 namenjeno desalinaciji, dobiš lahko 200-300 litrov vode na dan, kar je mogoče že dovolj za namakanje nekaterih kultur (ki se jih mogoče še kako zaščiti pred izhlapevanjem vode)? In gre za rešitev, ki deluje brez solarnih panelov. Če bi dodali še solarne panele zraven bi lahko proces s pomočjo elektrike še pospešili.

Razmišljam na glas, nisem strokovnjak za to področje ...
jast |  01 .08. 2022 ob  12: 05
12
pri nas imamo status kmeta in ne uporabljamo več vode iz rižanskega ampak si jo vozimo in za to porabimo tudi 5 ur dnevno, nekateri pa še vedno zalivajo preko števcev rižanskega na kmetijski površini pa en eur za kubik. Eni se upajo.KOntrola števcev bi morala pokazati porabo nič....tako je pri meni.Enim se fučka. Zakaj iz rižanskega ne kontrolirajo in sankcionirajo te uporabnike. Pa naj si sami plačajo prevoz vode s tovornjaki tako kot rižanski vodovod.....kaos