ISTRSKI IPSILON SE BO POVEČAL: Jeseni nadaljevanje gradnje avtoceste

Istra

Potem ko je Evropska komisija pretekli teden odobrila načrt vlaganj v gradnjo avtocest v hrvaški Istri, je hrvaška vlada izrazila pričakovanje, da bo francoski koncesionar Bina Istra gradnjo 28 kilometrov avtoceste med Pazinom in Opatijo, vključno z drugo cevjo predora Učka, začel jeseni.

Evropska komisija je po dveletnih pogajanjih s Hrvaško odobrila načrt vlaganj, po katerem bo država za pet let, do leta 2032, podaljšala pogodbo z družbo Bina Istra o koncesiji za istrske avtoceste, ki so bolj znane kot istrski ipsilon. Investicija je ocenjena na 165 milijonov evrov.

Evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager je ob odobritvi načrta v četrtek v Bruslju dejala, da bo podaljšanje koncesije spodbudilo regionalno rast in vlaganja ter izboljšalo varnost na cesti in zmanjšalo prometno gnečo. Kot je dodala, je Evropska komisija s svojo odločitvijo tudi omejila morebitno kršenje pravil konkurence.

Hrvaški minister za morje, promet in infrastrukturo Oleg Butković je po odločitvi Evropske komisije v Zagrebu izjavil, da začetek prenove obstoječe hitre ceste v avtocesto pričakuje jeseni. Gradnja avtoceste v severovzhodnem delu Istre vključuje tudi drugo cev predora Učka in avtocesto do Matuljev blizu Opatije.

Večinski lastnik Bina Istre je francoska družba Bouygues, ki je leta 1995 s hrvaško vlado podpisala pogodbo o javno-zasebnem partnerstvu in 32-letni koncesiji za istrske avtoceste. Bina Istra skrbi za 141 kilometrov avtocest in hitrih cest. Če ne bo dodatnih podaljšanj koncesije, bodo po letu 2032 brez nadomestil prepustili celotni istrski ipsilon v upravljanje hrvaški državi.

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.

Bato |  21 .06. 2018 ob  08: 05
pametni so, več kot vse dražajo več ljudje hodijo dol...pač si to lahko privoščijo...
Frkada |  19 .06. 2018 ob  21: 43
-2
Ma nej si jo dajo nekan, 5€ do Vodnjana? Ma ka so ća sz kartami?
Baaa |  19 .06. 2018 ob  13: 21
Skoda da hrvati nimajo Vilija...
@Kdaj |  19 .06. 2018 ob  10: 34
11
Nikoli!Mi nimamo kaj priključiti hrvaškemu Ipsilonu,ker imamo žabarje za gospodarje in bandite za župane.
Kdaj |  19 .06. 2018 ob  10: 10
se bo pa naša avtocesta priključila ipsilonu?
primorc |  19 .06. 2018 ob  10: 03
lahko bi tudi naredili AC Rijeka-žuta lokva, ne pa da se zjaziš preko Senja