ISTRSKE OBČINE PREDLAGAJO USTANOVITEV POKRAJINE Z IMENOM ISTRA: Z novo zakonodajo jih želijo umestiti v Primorsko-notranjsko

Koper

Štiri istrske občine, Koper, Izola, Piran in Ankaran, podpirajo proces oblikovanja pokrajin in soglašajo z njihovo ustanovitvijo, ne pa tudi z umestitvijo v Primorsko-notranjsko pokrajino. Predlagajo oblikovanje samostojne pokrajine na območju štirih občin z imenom Istra in sedežem v Kopru. Sklep sta že podprla koprski in izolski občinski svet.

Kot so zapisali v mnenju k osnutkom pokrajinske zakonodaje, ki ga je pripravila strokovna skupina državnega sveta, predlagajo, da se zaradi zgodovinskih, geografskih in gospodarskih značilnosti prostora in povezanosti istrskih občin, zaradi učinkovitejšega varovanja pravic italijanske narodne skupnosti ter velikosti oblikuje samostojna pokrajina s posebnim statusom pri izvrševanju pristojnosti in nalog pokrajine, ki obsega območje štirih istrskih občin.

Pri teritorialni členitvi Slovenije na pokrajine je treba izhajati iz obstoječih povezav, ki so se izoblikovale tako z delovanjem lokalnih skupnosti, ko so zaradi neobstoja pokrajin mestne občine prevzele vlogo regijskih središč in izvajajo lokalne zadeve širšega pomena, kot tudi s povezovanjem občin prek različnih razvojnih partnerstev, kar v praksi izvajajo istrske občine na več področjih delovanja, z Mestno občino Koper kot središčem regionalnega pomena.

Istrske občine tako predlagajo ustanovitev svoje pokrajine z imenom Istra, pri čemer soglašajo, da je sedež pokrajine v Kopru.

Istrske občine so ob tem predlagale še nekatere spremembe in dopolnitve predloga pokrajinske zakonodaje, ki gredo od natančne opredelitve pristojnosti pokrajin do zagotavljanja njihove finančne moči in avtonomije v odnosu do države, opredelitve virov financiranja za izvajanje nalog pokrajin ter ureditev statusa mestnih občin.

Izolski občinski svet je omenjeni sklep potrdil na seji prejšnji teden, koprski občinski svetniki pa kot prvi že konec maja. O mnenju k osnutkom pokrajinske zakonodaje se bodo morali opredeliti še v piranskem in ankaranskem občinskem svetu na eni naslednjih sej.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Koper |  10 .06. 2021 ob  09: 35
-1
Ma kakšna notranjska?
Ste se vsi zmešali?Primorci nočemo imeti nič s temi Slovenci.
vseved |  09 .06. 2021 ob  08: 58
Če bo šlo tako naprej , bomo pozaslugi Janše, Tonina,Počivalška, Jelinčiča, Periča,Simooviča in ostalih , kmalu vsi lajali po mađarsko!
 |  09 .06. 2021 ob  06: 57
-7
viva istria !!!! končno in pjero s hriba za zunanjega ministra, vključiti tudi istrstske politike sezi onkraj meje hrvaške istre
tako ja
in obvezno pippo baudo za direktorja neodvisne istarske teve
Pjero Shriba |  08 .06. 2021 ob  16: 03
15
Mati moja, a sedaj naj bi mi tle bli pod primorsko-notranjsko regijo.
Že Primorsko pokrajino so si izmislili Habsburžani v času avstrijskega imperija, malo za tem, ko je Napoleon razsajal po tem delu Evrope.
Potem še ta grb.
Tem grboslovcem se res meša.
Vzeli so stari istrski grb in nanj prilepili unega močerada, evo pa imamo novi grb.

Moji pra nonoti so poznali Koper, Trst in Pulo.
Alora bi moralo spet bit tako.
Naj se ustanovi mednarodna skupna samostojna regija ISTRA, ki sega od MILJ, preko ČRNEGA KALA, do OPATIJE, spodaj pa do PULE.
In bomo končno spet imeli našo ISTRO v celoti.
vseved |  08 .06. 2021 ob  14: 45
10
Kmalu bomo imeli več pokrajin kot občin !! Ali pa bo cela slovenija ena od pokrajin velike Mađarske!
Cazzimperio  |  08 .06. 2021 ob  14: 09
27
Zahtevamo Istro ! Ne pa predlagamo.
Kje lahko kupim zastavo Istre....
kokodek |  08 .06. 2021 ob  13: 59
29
Istra !!!!! in v statut zapisati, da se lahko odcepimo.
Istriano |  08 .06. 2021 ob  13: 50
Komu ali čemu bodo služile te pokrajine? Dodatnemu zaposlovanju nekoristnih uradnikov?
Ištrijan |  08 .06. 2021 ob  13: 42
27
Ma skrajni cajt da so se zbudili in se tega projekta lotili organizirano, osredotočeno na institucionalni ravni! In kar je najpomembnejše edino smiselno in logično!!

Mimogrede, to naše istrsko območje bi že itak moralo imet svoj poseben statut, po vzoru regije FJK!

ŽIVELA ISTRA!!
Silvana63 |  08 .06. 2021 ob  13: 35
27
Ma kakšno primorsko notranjska? Tu je zraven še Kras, Brkini,.... Kaj imamo mi skupnega? Tu je Istrska pokrajina in pika.