ISTRSKE OBČINE NAD TIGRASTE KOMARJE: Računajo na več kot 90-odstotno zmanjšanje pojavnosti ličink

Izola

Štiri istrske občine bodo v tem mesecu skupaj z lokalnimi komunalnimi podjetji začele s skupno akcijo zatiranja tigrastih komarjev, ki bo trajala do vključno septembra. S ciklično uporabo okolju prijaznih sredstev računajo na več kot 90-odstotno zmanjšanje pojavnosti ličink, vendar bo za uspešnost akcije treba tudi osveščati prebivalce.

K skupni akciji z naslovom Ustavimo razvoj tigrastih komarjev so poleg občin Izola, Piran, Ankaran in Koper pristopila še komunalna podjetja in Univerza na Primorskem.

Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil izolski župan Danilo Markočič, so v pogovorih s stroko ugotovili, da je tujerodnih insektov v tem prostoru vedno več, "tigrasti komar pa je tisti, ki smo ga ocenili za enega izmed najbolj nevarnih kot prenašalca raznih virusov".

Celoten razvojni krog tigrastega komarja se poleti skrajša na približno teden dni, ličinke in bube pa lahko najdemo v zelo različnih vodnih telesih, celo v posodah, ki zadržijo že minimalno količino vode, je opozorila Katja Kalan z Univerze na Primorskem.

Danilo Markočič

Kot je dodala, bodo pri zatiranju tigrastih komarjev uporabili sredstvo za zatiranje aquatain, ki ni biocid in torej ne obremenjuje okolja ter ni škodljiv za ljudi ali živali. Aquatain na vodni gladini ustvari film, ki preprečuje dihanje in razvoj ličink ter polaganje jajčec samicam. Sredstva sicer ne bodo nameščali na območju rek in jezer, kjer ima tigrasti komar dovolj naravnih plenilcev.

Akcija zatiranja bo potekala sočasno v vseh istrskih občinah, v Komunali Izola bodo z nanosom aquataina začeli čez dober teden dni, akcijo pa bodo nato ponovili na vsake štiri tedne do vključno septembra, je navedel direktor komunale Denis Bele.

Denis Bele

Ob tem je prvi mož izolske komunale poudaril pomen osveščanja občanov, saj "mi lahko vplivamo na javne površine, vemo pa da je veliko žarišč prav izven javnih površin". Med občane bodo za začetek tako brezplačno razdelili okoli 500 kapalk aquataina. Bele pričakuje, da bodo na ta način stopnjo razmnoževanja ličink zmanjšali za več kot 90 odstotkov.

Kalanova je dodala, da bodo izvajali tudi monitoring uspešnosti nanosa sredstva za zatiranje, na voljo pa bo tudi mobilna aplikacija za sporočanje opažanja tigrastih komarjev.

Izolska občina, ki bo za izvedbo celotne akcije namenila do 15.000 evrov, bo med drugim razdelila zgibanke med občane, informacije o zatiranju tigrastih komarjev pa bodo dostopne tudi na pokopališčih.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Kukurux |  08 .05. 2020 ob  19: 20
Vsak svoje,kaj pa odpadki v naravi,sodi,zapuscene barake,banje v kanalih,pralni stroji v luknjah itd itd
Dobra ideja ki pa nima na mizi vseh kart
galeb |  08 .05. 2020 ob  12: 42
-1
Pa dobro, ima koprski župan sploh še kakšno besedo? Vse pobude prevzemata župan Izole in Pirana. V medijih se pojavljata samo onadva. Koper kot da je zadnje selo...