ISTRSKA ZAPELJIVKA IZ KLETI VINAKOPER: Prišla je sveža malvazija iz linije Capris (VIDEO)

Koper

Iz kleti Vinakoper prihaja nova polnitev malvazije iz gastronomske linije Capris. Vinska klet v avgustu predstavlja nov letnik malvazije Capris (2017), ki sledi sodobnim trendom in zahtevam kupcev pri svežih malvazijah. Ekipo Vinakopra je medtem popestril enolog Rok Jamnik.

Glavni enolog kleti Boštjan Zidar je o novem letniku malvazije povedal: "Malvazija Capris letnika 2017 nam prinaša več elegantne svežine in nekoliko nižjo alkoholno stopnjo. Njen vonj nam ponuja veliko zrele sadnosti, prepletene z vonjem akacijevih cvetov in zelišč. H kompleksnosti vonja pa svoje prida tudi zorenje v leseni posodi. V okusu se nam predstavi s prijetno svežino, slano mineralnostjo in z lepim, dolgim pookusom, ki se zaključi z nežnim kremastim okusom ter tipično noto grenkega mandlja. Poskusite jo v spremljavi brancina ali orade na žaru, gratiniranih jakobovih pokrovač, škampov na žaru, testenin in rižot z morskimi sadeži, perutnine, zelenjavnih jedi … Skratka, poskrbite, da bo dobro ohlajena, izberite malo večji kozarec in se prepustite čarom te istrske zapeljivke."

Malvazija, istrska avtohtona sorta

V kleti Vinakoper pridelujejo različne polnitve sorte malvazija, od mirnih do penečih vin ter od suhih do sladkih vin. Malvazija je tradicionalna in vedno bolj cenjena bela istrska sorta z izrazito cvetico in polno aromo, ki naj bi jo v 13. stoletju v naše kraje prinesli s Peloponeza. Ta avtohtona sorta obilno rodi na flišnih tleh in je prisotna na večini vinogradniških leg Vinakopra, predvsem na obmorskih legah Škocjan, Debeli rtič in Sečovlje. Iz grozdja, pridelanega na posebej izbranih sončnih legah, se rojevajo bogata vina. Tokrat vam Vinakoper predstavlja malvazijo iz kolekcije vrhunskih vin Capris, ki ponuja plemenita in sortno elegantna vina.

V prodajalnah že na voljo, v naslednjih tednih še v restavracije

Nad tem vinom bodo navdušeni predvsem ljubitelji žlahtne kapljice, ki prisegajo na kakovost in bogata vina. Hkrati pa bodo v tem vinu prepoznali pravo sortnost in svežino malvazije. Novo polnitev je v prodajalnah vin Vinakopra že mogoče dobiti, v naslednjih tednih pa prihaja tudi v restavracije.

Ekipa Vinakoper z novo okrepitvijo

Ta mesec se je ekipi Vinakopra pridružil priznani enolog Rok Jamnik. V tej kleti je že delal, in sicer takoj po končanem študiju, ko je v Vinakopru opravljal prakso. Svoje znanje je dopolnjeval tudi z delom v vinskih kleteh na Novi Zelandiji, zatem pa še v drugih kleteh po Sloveniji. Zagotovo bo s svojimi bogatimi izkušnjami pripomogel k razvoju vinarstva v slovenski Istri.

Deli novico: