ISTRO PREPLAVILI DIVJI PRAŠIČI: Starši se bojijo za svoje otroke

Istra

V Istri se zadnja leta soočajo z velikim številom divjih prašičev, ki se v iskanju hrane ob krčenju njihovega življenjskega prostora vse pogosteje pojavljajo v mestih. V Rovinju je situacija že tako zaskrbljujoča, da se starši bojijo pustiti otroke na dvoriščih, piše Glas Istre.

Živali, ki so vse bolj ogrožene zaradi gradnje novih objektov in prometnic ter krčenja gozdov, se v tropih spuščajo vse do mest. Sprva so se prebivalci Rovinja, ki so na tamkajšnjih zelenih površinah opazili luknje od kopanja, spraševali, če to počnejo iskalci tartufov s psi, a kmalu je postalo jasno, kdo je krivec.

Število divjih prašičev, ki nimajo naravnega sovražnika, z izjemo človeka, se je tako povečalo, da so jih začeli opažati tudi na cestah ter v zadnjem času na dvoriščih hiš ter hotelov. Domačini se izogibajo parkovnim površinami na Zlatem rtu, ker se bojijo srečanja z živalmi.

Fotografija je simbolična.

Odrasel divji prašič namreč tehta tudi 300 kilogramov, svinja pa 150. V tem času so še posebej nevarni, ker varujejo mladiče, dodaja portal.

O težavah se lokalne oblasti ter turistični delavci in lovci intenzivno pogovarjajo, a težava je, ker zakon v mestnih območjih prepoveduje lov.

Deli novico:

satir |  18 .03. 2018 ob  09: 12
Prašič je zgolj prispodoba za turista. Hej ljudje, a veste da so divji prašiči užitni ! No pa gremo... ko ti pride na parcelo zapahni ograjo, potem jih maš noter in jih še malček pofutraš pa navadiš na civilizacijo in potem jih legalno daš v klavnico, ...pa saj si jih gojil ne!! Pač stara avtohtona sorta, saj kokoši in zajci in ovce in koze, so tudi nekoč živeli v divjini, pa so sedaj skoraj vsi samo še v štalah in kurnikih... malo se dajte znajt no! mmm pršutki, klobasice, pancetke., pečenke... edino mast in ocvirki so zanič, ker majo drugačno strukturo maščobe, mast je rumena in kar noče se strdit, ocvirki pa mehki in nič kaj okusni....
traven |  17 .03. 2018 ob  12: 12
Čisti lovski spin in gozdarjev in varuhov narave. Istra se od vojne naprej načrtno zarašča, nizko divjad je zamenjala visoka divjad, prišli so tudi naravni čistilci: kojoti in medvedi že naselitveno, volkovi popotniško. Domači prašiči so se baje sparili z drugačno vrsto iz Italije, kar nam obeta plodna tri legla po svinji na leto (krat 3-12). Kmetje penijo, ker jim divjad uničuje pridelke in drobnico. Policisti z nočnimi kamerami ugotavljajo, da pa Istra še nikdar ni bila tako obljudena s toplokrvnimi bitji.
Pa saj lahko kmete na podeželju mirno žrtvujemo, nimajo volilne moči in so kanonfuter za pritepeno jaro gospodo in njene potomce na obali, tudi salonske naravovarstvenike.
Knjižni naravovarstveniki mladih korenin pa seveda to napredujoče varujejo, enako gozdarji. Slednje mone so pozabile, da je bil borov gozd samo zaščita v sili pred odnašanjem plodne zemlje po vojni. Če lastniki niso dovolili zasajanja sadik, so skrivoma sejali borovo seme. Potem pa so pozabili na redčenje in odstranjevanje, da bi se obnovil avtohtoni listopadni gozd. Danes te kaznujejo, če posekaš debelejši bor.

Sedaj pa k formi. Vse ščiti Zakon (njihove interese). Lovce, gozdarje, naravovarstvenike. Ti lobiji so si prisvojili takšne pristojnosti, da postaja normalno življenje na podeželju nevzdržno. Zanje bo treba najprej poskrbeti, ne za klimatske spremembe!
Da bo mera polna, pa so svoje interese zavarovali tudi črnograditelji (novi zakon o gradnji objektov) in uničevalci obljudenih predelov. Pa kapitalistični nosilci lokalne samouprave brez zavor.

No, kaj nam preostane v tej hiperorganizirani državi?

Predlagam taktiko polžev. Ko je vročina prehuda, se prenehajo razmnoževati in se zalezejo v zemljo, dokler nadloga ne mine. Seveda pa lahko tudi takrat mirno uporabljajo internet in socialna omrežja. Naredite si navidezno resničnost in nikdar ne snemite očal, to bi škodovalo vaši narcistični samopodobi.
Oink |  16 .03. 2018 ob  20: 57
Mrhovinar
Prasec |  16 .03. 2018 ob  20: 55
Prasec.
tudi v kopru |  16 .03. 2018 ob  17: 51
Sem danes imel opravka z enim tašnim na dvorišču,govoril je ljubljansko mislim,dabo v bodoče pazil kako parkira v bodoče na obali!
Izolan |  16 .03. 2018 ob  17: 14
Vzrok je da mladi nocejo biti vec lovci in to so posledice...
Hi hi |  16 .03. 2018 ob  17: 09
Tu v piranu se sprehajajo jazbeci že 2×sem jih vidla!kar se prascev tiče pa mislim,da se morajo,,škodljivci" v katere sodi tudi prekomerno število divjačine vseh vrst sistemsko urediti in animalisti pa naj poleti humano usmrtijo komarje,ki nam ne dajo spat.
Dani |  16 .03. 2018 ob  15: 37
Bo že napočil dan, ko nas bo narava vse spravila s tega sveta. Bi bilo boljše, da ljudi sploh ne bi bilo.
Kul |  16 .03. 2018 ob  14: 18
Še 100.000 migranov, pa bo.
jaz | danes ob 10:09  |  16 .03. 2018 ob  13: 53
-2
Sej stanje kaze, da so lovci NESPOSOBNI!

Sterilizacija je pa boljsi nacin kontrole populacije, kot odstrel.
MA DA |  16 .03. 2018 ob  13: 53
mi je videt divjega prasca od 300 kg!!!! Ma kaj pišete, saj ni medved.
hallberg |  16 .03. 2018 ob  13: 24
Pri meni so pa glavni škodljivec srne. Pred mnogimi leti smo bli vsi veseli, če smo vidli srno,..to se je zgodilo enkrat na par let, ali pa še manj. Danes katastrofa, če nimaš ograjeno ti vse posmuljajo,...ma prav vse. Kosiš z laksarco,..jo ne moti niti malo,...te gleda nato se premakne dva metra stran.
1