ISTRO "NAPADLE" INVAZIVNE REBRAČE: Izjemno hitro se širijo; jih lahko pričakujemo tudi pri nas?

Istra

V hrvaški Istri je letos prisotna velika količina invazivne vrste rebrač (Ctenophora), natančneje ene vrste, ki ji pravimo morski oreh (Mnemiopsis leidyi). Leta 2016 naj bi na to območje prišla z balastnimi vodami, v severnem Jadranu pa se je ta vrsta celo tako udomačila, da je ustvarila stalno populacijo v beneški laguni. Pred časom smo že poročali o prisotnosti rebrač v Piranu, zaradi česar se je tudi morje "pooblačilo".

Kot v preteklih letih je populacija rebrač najštevilčnejša v septembru in oktobru. Bistveno več jih je na zahodni obali Istre, na Kvarnerju pa so bile doslej redke, poroča Glas Istre. Kot invazivna vrsta slabo vplivajo na okolje, kopalcem pa so sicer neprijetne, a ne nevarne. Hranijo se s planktonom, ker odvzamejo hrano drugim morskim organizmom pa negativno vplivajo na mlade ribe.

Puljski Akvarij na svoji spletni strani piše, da so rebrače hermafroditi in lahko oplodijo same sebe. Sicer so prepoznavne tudi po barvitosti, vse rebrače so namreč bioluminiscenčne, svetlobne celice se nahajajo ob črevesnih kanalih pod "rebri", vendar oddajajo le šibko svetlobo v modrem ali zelenem delu spektra, vidno samo v temi. Bolj očitne so mavrične iridescenčne barve, ki nastanejo zaradi uklona svetlobe na "rebrih" in se spreminjajo s kotom opazovanja.

To so večinoma pelagične živali, dolge le nekaj centimetrov (lahko so tudi daljše), ki jih tokovi pogosto prinesejo blizu obale.

Puljski akvarij je skupaj s kolegi s fakultete začel spremljati posamezne rebrače v nadzorovanih in različnih pogojih, da bi odkril možnost preprečevanja njihovega nenadzorovanega širjenja.

Vprašanja o prisotnosti te vrste rebrač pri nas smo že naslovili na Morsko biološko postajo Piran. Njihove odgovore bomo objavili takoj, ko jih prejmemo. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  22 .09. 2021 ob  11: 55
Te rebrače so že vsaj 2-3 tedne pri nas.