Istrani jezni: ukinjajo se županije, prihajajo regije

Istra

Istrska županija je nedavno po razvitosti uspela prehiteti zagrebško in se nadejala več avtonomije za nadaljnji razvoj. A po 20 letih bo, kot vse kaže, ta ukinjena. Vlada namerava prevetriti centralizacijo države, v Istri pa so na nogah, saj pravijo, da gre za dodatno regionalizacijo, čemur ostro nasprotujejo. 

To se je zgodilo praktično brez razprave med strankami, civilno sfero in ne nazadnje županijami. Istrski mediji tako pišejo, da je le štiri mesece potem, ko je največja vladna stranka SDP izgubila volitve v Istri, odločila, da bo država vodena iz petih centrov, kar pomeni še več centralizacije. Zagreb, Split, Reka, Osijek in Varaždin bodo središča novih regij. Te se bodo delile na Srednjo regijo, Severozahodno regijo, Vzhodno regijo, Južni in srednji Jadran ter Severni in Liko, kamor bo spadala tudi Istra.

"V zadnjem letu je vlada Zorana Milanovića ojačala centralizacijo Hrvaške in začela s selitvijo številnih državnih služb iz Istre na Reko. To bi bilo sicer še veliko lažje, če bi na volitvah v Istri zmagal Damir Kajin," piše Istranews.in.

Prepričani so, da je bila Istri dodeljena vloga reševanja propadlega reškega gospodarstva. "Istrski ljudje, istrski denar, strokovnjaki za črpanje evropskih sredstev in za hrvaške razmere sposobna birokracija bodo očitno morali pomagati Reki, da se dvigne na noge," so še zapisali.

Reka naj bi bila pred ekonomskim kolapsom in brez zaledja (Istra in Lika) ne bi preživela. Kup industrije v mestu je propadlo, ostalo je le še pristanišče, na katerem vse sloni. "Vsi vemo, kako je Istra živela pod Reko za čas Jugoslavije, in vemo, kaj bi pomenilo, če bi se to ponovno zgodilo," še pišejo v Istranews.in.

Istrani so sedaj jezni, ker je glavna vladna stranka SDP pred volitvami napovedovala dodatno decentralizacijo in krepitev lokalne samouprave z regijami na čelu, sedaj pa pelje vse v smer še dodatne centralizacije, kar bo prizadelo nekatera razvita območja, ki bodo izgubila avtonomijo, kot so Istra, Dubrovnik, Zadar itd. Politična borba bo najbrž zelo močna, Istra pri tem ne bo sama, saj več županijam tovrstno združevanje ni po godu.

Pula |  04 .10. 2013 ob  10: 20
što misli Slovenija o Istri i Milanoviću?
Koprčan |  02 .10. 2013 ob  19: 00
Država Istra !
Istrijan |  02 .10. 2013 ob  18: 29
Istra bi morala dobiti status avtonomne pokrajine saj se razvija na poseben nacin.
Slo.Istrijan |  02 .10. 2013 ob  10: 14
Vse pametne države in vlade ukinjajo občine. Pri nam celo Ustavni sodniki opravljajo to nalogo da mimo sprejetih zakonov parlamenta to opravljajo sami. Pameten janezek ni kaj. Rezultati so zelo dobro vidni.