Istra – regija zdrave prehrane

Istra

Istra se bo v prihodnosti promovirala kot regija zdrave prehrane. Prav s tem namenom turistično združenje začenja z izobraževanji natakarjev, kuharjev in sommelierjev. Slednji bodo namreč morali poznati nutricionistične vrednosti posameznih živil.

Denis Ivošević, direktor županijskega turističnega združenja, je pred kratkim najavil, da bo Istra dobila sommelierje za česen in paradižnike. Ivošević pojasnjuje, da to ne bodo sommelierji v klasičnem smislu te besede, temveč bo šlo za kuharje, natakarje in sommelierje, ki bodo usvojili osnovno znanje o organoleptičnih lastnostih posameznih istrskih pridelkov.

To izobraževanje gre v smeri, da Istra kot prva regija na svetu začne lastno promocijo v smislu antioksidantne regije. Istrski pridelki – zelenjava, sadje in samorasle rastline vsebujejo visok delež  ORAC-a (Oxygen Radical Absorbance Capacity). To je enota, s pomočjo katere se določa vsebnost antioksidantskih lastnosti v določenem živilu. To je po mnenju Ivoševića ključno znanje za vse, ki bodo izdelovali jedilnike s čim višjo vrednostjo ORAC-a.

To bi, kot trdi Ivošević, bil prvi korak k razvoju t. i. well being turističnega proizvoda oziroma neke vrste spoja gastronomskega in zdravstvenega turizma. 

Prvi korak tega programa je strokovna analiza 15 istrskih pridelkov, za katere je znano, da vsebujejo antioksidante. V to skupino pridelkov spadajo predvsem česen, čebula, šparglji, paradižnik ... Z analizo bo znano, koliko se s toplotno obdelavo izgubljajo antioksidantne lastnosti, in katera je optimalna varianta za serviranje določenih živil oziroma pridelkov. 

Deli novico: