ISKRA V SRCU JE SVETLEJŠA OD VSAKEGA OGNJEMETA: Tudi koprski policisti pozivajo k varni uporabi pirotehnike (VIDEO)

Koper

Letošnji december je zaradi covida-19 nekoliko drugačen, kot smo ga vajeni. Da bi si pričarali nekaj običajnega predprazničnega vzdušja, se bodo nekateri zatekli tudi k uporabi pirotehnike. Ob tem zdravniki, gasilci in policisti pozivajo k varni in premišljeni uporabi. Iskra v srcu je mnogo svetlejša od vsakega ognjemeta, menijo.

Nekateri pirotehnični izdelki so na trgovskih policah sicer celo leto, prodaja ognjemetnih izdelkov prve kategorije, katerih glavni učinek je pok (to so pokajoče žabice, pok vrvica, pokajoče kroglice), pa je fizičnim osebam dovoljena od 19. do 31. decembra, njihova uporaba pa od 26. decembra do vključno 1. januarja, piše na spletni strani policije.

Pirotehnične izdelke prve kategorije je prepovedano uporabljati v bližini bolnišnic, v strnjenih naseljih, stanovanjskih zgradbah in zaprtih prostorih, v prevoznih sredstvih potniškega prometa in na površinah, kjer potekajo javni shodi in javne prireditve.

Pirotehnične izdelke prve in druge kategorije (rakete, rimske svečke) lahko uporabljajo mladoletniki, stari od 14 oziroma od 16 let, če so pod nadzorstvom staršev ali skrbnikov. Uporaba fontan in baterij je dovoljena le osebam, starejšim od 18 let. Predvidena globa za prekršek je od 400 do 1200 evrov.

Ob tem pozivajo k uporabi le dovoljenih izdelkov, torej originalnih, in upoštevanju navodil proizvajalca. Pozorni naj bodo na oznako CE, ki zagotavlja, da proizvod izpolnjuje bistvene zahteve za varnost, zdravje in varovanje okolja, kot jih določa evropska regulativa.

Kljub letom ozaveščanja pirotehnični izdelki, predvsem tisti predelani in oz. ali kupljeni na črnem trgu, še vedno občasno povzročijo hude, trajne poškodbe, najpogosteje pri mladih, opozarjajo. Prav zaradi nevarnosti nastanka poškodb odsvetujejo kakršno koli rabo prepovedanih petard različnih oblik in moči.

Zaradi epidemije covida-19 so zdravniki v zadnjih mesecih izjemno obremenjeni. "Vsaka dodatna poškodba, ki bi jo lahko preprečili, pa obremeni zdravstvene delavce, zato se poskusimo izogniti tveganjem in jih tako razbremenimo dodatnega dela," svetujejo na policiji.

Ob tem tudi pozivajo, naj ne pozabimo, da pokanje moti živali, za katere je december prav zaradi pirotehnike izjemno stresen.

"Čeprav bodo letošnji božično-novoletni prazniki minili v znamenju epidemije, poskrbimo, da nam vseeno prinesejo nekaj zadovoljstva. Ne pozabite: Iskra v srcu je mnogo svetlejša od vsakega ognjemeta! Zato bodite zvezde, pomislite na druge in ne mečite petard," so še zapisali.

Tudi koprski policisti pozivajo k varni in premišljeni uporabi pirotehničnih izdelkov. "Pomislite na svojo varnost, a tudi na druge, ki se jim pirotehnika ne zdi zabavna, jih spravlja v stres ali celo ogroža," sporočajo. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija