Iskanje bioloških staršev se nadaljuje

Kronika

Proti romskemu paru, pri katerem so v Grčiji pred dnevi odkrili svetlolaso deklico, so danes uradno vložili obtožnico zaradi ugrabitve in pridobitve lažnega rojstnega lista. Iskanje bioloških staršev deklice se medtem nadaljuje.

Policija namerava objaviti fotografije romskega para v upanju, da jih bo to pripeljalo bližje lokaciji dejanskih staršev otroka.

Svetlolasa deklica z zelenimi očmi naj bi bila sicer po prvih ocenah oblasti stara okoli štiri leta. Predsednik dobrodelne organizacije Nasmeh otroka, ki sedaj skrbi za deklico, Kostas Gianopulos, pa ocenjuje, da je dejanska starost deklice med pet in šest let. Do natančnejše ocene starosti so prišli po natančnem pregledu zobovja.

V preiskavo se je vključil Interpol

Organizacija je sicer v zvezi z deklico, ki so ji v romskem naselju nadeli ime Maria, prejela že več tisoč klicev iz Grčije in tujine. Med drugim so se oglasili ljudje iz ZDA, Skandinavije, Avstralije in Južnoafriške republike. V preiskavo se je vključil Interpol, ki preverja, ali bi bila lahko deklica žrtev mreže trgovcev z ljudmi ali z organi.

Deklico so odkrili v sredo v mestu Farsala med preiskavo v romskem naselju, v katerem je policija iskala orožje in droge. 39-letni moški in njegova 40-letna žena sta policiji posredovala nasprotujoči si izjavi glede tega, kako sta prišla do otroka. Med drugim naj bi trdila, da je to njuna hčerka, kar pa so DNK testi ovrgli.

Sumijo, da je romski par vpleten v trgovino z otroki

Odvetnica romskega para Marietta Palavra trdi, da naj bi par sprejel zapuščeno deklico. Po njenih trditvah naj bi se je njena biološka mati, sicer tujka, želela znebiti.

Oblasti medtem sumijo, da je romski par vpleten v trgovino z otroki ali organi. Skupno imata namreč registriranih 14 otrok v treh različnih predelih Grčije. Na vprašanje, zakaj sta prijavila toliko otrok, je Palavra odgovorila, da sta na tak način izboljšala svoj materialni položaj. Mesečno sta namreč prejemala po 2800 evrov otroških dodatkov.