IŠČETE NOVE KRAJE IN PRILOŽNOSTI ZA VZNEMIRLJIVA RAZISKOVANJA? Preživite drugačne počitnice v rajski Vipavski dolini

Slovenija

V Vipavski dolini, ki jo obdajajo nizki griči in visoke kraške planote, na zahodu pa se odpira v goriško ravnico, boste našli prijazno, varno okolje za zanimive počitnice ali podaljšan vikend. To je rajska dolina za družine, za kolesarjenje in seveda za sladokusce. Tu boste našli prijazne gostitelje in prijetne nastanitve, predvsem pa veliko, veliko novih zgodb, ki čakajo, da jih odkrijete.

Aktivnosti v naravi

Če kolesarite, ste v Vipavski dolini in na Goriškem na pravem kraju. Če svet raje raziskujete peš, prav tako niste zgrešili. Obilje raznolikih poti, nekatere so primerne tako za kolo kot za hojo, vas bo navdušilo. V teh krajih kolesarijo in hodijo vse leto, dobesedno. Priložnosti za kolesarska in pohodniška potepanja ponujajo tudi hladnejši letni časi, ki so nadpovprečno sončni. V Vipavski dolini in v okolici Nove Gorice lahko izbirate različno zahtevne poti in smeri. Ob tem ne prezrite priložnosti za kulinarično-vinska razvajanja, brez katerih v teh krajih preprosto ne gre. Prav ta spremenijo aktiven dan v rajsko doživetje.

Sproščujoče kolesarjenje po dolini, ki je primerno tudi za družine, vas bo razveselilo z zanimivimi priložnostmi za postanke. Starodavna Vipava z deltastim izvirom reke, Ajdovščina z izjemno dediščino Rimljanov, srednjeveški Vipavski Križ s svojim gradom in samostanom, mogočni grad Rihemberk, ki kraljuje nad Branikom, Nova Gorica s parki, vrtnicami in kulturnimi spomeniki ... Pot načrtujte tako, da vas bo pripeljala tudi do odličnih gostiln in restavracij. Slikoviti griči vabijo nekoliko zahtevnejše kolesarje, z električnim kolesom pa so dostopni vsakomur. Ob postankih v starih, iz kamna značilno grajenih vaseh vas k okušanju domačih dobrot vabijo turistične kmetije in vinarji. Če želite izkusiti več, izberite eno od top doživetij, ki jih ponujajo lokalni vodniki.

Namigi za družinska potepanja

Slikovita Vipavska dolina in čezmejna Goriška, posejani s starimi vasmi, gradovi in dvorci ter številnimi drugimi naravnimi in kulturnimi znamenitostmi, vabita k raziskovanju. V lokalnem izročilu je ohranjenih veliko zgodb, ki razvnemajo radovednost. Za vse, ki dneve radi zapolnjujete z zanimivimi odkritji, so na uradnem spletnem portalu Vipavske doline družinam na voljo namigi za zanimiva potepanja. V Vipavski dolini in na Goriškem ne pričakujte zabaviščnih parkov, lahko pa najdete čudesa, ki so jih baje ustvarila mitska bitja, zgradbe, v katerih še vedno živijo zgodbe iz preteklosti, in običaje, ki jih doma niste vajeni. V številnih malih muzejskih zbirkah boste odkrili marsikaj, kar pritegne otroško domišljijo in ponudi nova spoznanja tudi staršem. Le oči je treba odpreti in prisluhniti zgovornim domačinom …

Kulinarični raj in edinstvena vina

Okušanje je v teh krajih eno najbolj izpolnjujočih doživetij. Vipavska dolina in Goriška se ponašata z dvema restavracijama z Michelinovimi zvezdicami, še več jih priporoča kulinarični vodnik Gault & Millau. Vipavski pršut, tradicionalne jedi, sadje, radič in druge lokalne dobrote na krožnikih poskrbijo za drugačnost. Mojstri kulinarike in tudi preprosta kuhinja v gostilnah in na turističnih kmetijah naravnost očarajo. Ljubitelje vin pa Vipavska dolina navdušuje z redkimi, skrbno ohranjenimi starimi domačimi sortami, med katerimi je tudi avtohtona sorta zelèn. Sloviti Lonely Planet je že pred časom okušanje vin v Vipavski dolini uvrstil med 6 razlogov za obisk Slovenije.

Prijetno in varno bivanje

Kje prenočiti? Lahko izbirate med sobami in apartmaji, počitniškimi hišami in gorskimi kočami, v bolj urbanih naseljih pa so na voljo tudi hoteli. Le rezervirati velja pravočasno, saj destinacija ne ponuja velikih počitniških naselij. Zato pa vas bosta povsod pričakala mir in že pregovorno vipavsko gostoljubje. Pri mizi pa seveda tisti "mmm" vzdihi, ki povedo vse. Pustite se presenetiti in tudi razvajati. Doživite drugačne in rajsko lepe počitnice.

Več informacij najdete na spletni strani: www.vipavskadolina.si