Irska bo v decembru zaključila triletni program pomoči

Irska vlada je danes sporočila, da bo decembra kot prva članica iz območja evra zaključila triletni program pomoči Evropske unije in Mednarodnega denarnega sklada (IMF). Slednja sta po zaključnem pregledu stanja irskih financ in gospodarstva prižgala luč za izhod otoške države iz programa pomoči.

"To je zelo pomemben dan, za katerega so številni menili, nekateri pa se celo bali, da ga sploh ne bomo dočakali," sta v skupni izjavi zapisala irski finančni minister Michael Noonan in minister za javne izdatke in reforme Brendan Howlin.

Irski premier Enda Kenny je že pretekli mesec oznanil, da bo Irska iz reševalnega programa izstopila 15. decembra in si tako povrnila gospodarsko neodvisnost.

Pretekli teden je IMF sicer izrazil željo, da Irska program pomoči zapusti postopoma. Irsko gospodarstvo kljub vsem ukrepom ostaja šibko in "v tej situaciji ji mora trojka s preventivnimi ukrepi stati ob strani", je dejal prvi namestnik direktorice IMF David Lipton.

Dublin je EU in IMF za pomoč zaprosil konec leta 2010

Dublin je EU in IMF za pomoč zaprosil konec leta 2010. Rešilni paket je bil vreden 85 milijard evrov, v zameno pa je morala država pristati na stroge varčevalne ukrepe. Irska je izvedla obsežne strukturne reforme, fiskalne cilje in spodbudila zaposlovanje.

Svetovna finančna kriza leta 2008 je močno prizadela irski nepremičninski trg, bančno krizo in trg dela. Med članicami območja evra, ki so zaprosile za finančno pomoč, velja za najbolj vzorno.

Poleg Irske so finančno pomoč prejeli še Ciper, Grčija in Portugalska.