INVAZIJA NOVE VRSTE KOMARJEV, ODPORNE NA MRAZ! Zavzeli so že Lombardijo, bodo kmalu pili kri tudi nam?

Svet

V Lombardiji so zaskrbljeni. K njim se je iz Koreje namreč priselil komar "Aedes koreicus", ki je odporen na mraz. Glede na raziskavo univerze v Milanu, objavljeno v reviji Parasites & Vectors, je korejski komar vse bolj razširjen zlasti na vznožju in ravnicah severne Italije. Je le še vprašanje časa, kdaj bo pil kri tudi nam - in to dobesedno? Navsezadnje to ne bi bilo nič nenavadnega. Tudi tigrasti komar prihaja iz Azije, zdaj ga pa najdemo po vsej Evropi in tudi pri nas.

Raziskovalci z milanske univerze so zbrali okoli 6000 ličink in na stotine jajčec komarjev iz majhnih ribnikov, umetnih rezervoarjev ter posod z vodo. Številne od teh žuželk so bile vrste "Aedes koreicus", poroča portal tgcom24.

"Korejski komar je endemičen na Japonskem, na severu Kitajske, v Južni Koreji in na nekaterih območjih Rusije. Prvič so ga v Italiji opazili leta 2011 v pokrajini Belluno, na nadmorskih višinah in podnebnih razmerah, ki so neprimerne za preživetje večine vrst komarjev. Od takrat so se beleženja prisotnosti te vrste komarja v severni Italiji povečala," je pojasnila Sara Epis, profesorica oddelka za bioznanost in koordinatorka raziskav.

Kot je poudarila, ta komar za razliko od znanih 'sester' iz rodu Aedes, kot npr. tigrasti komar, zelo dobro prenaša nizke temperature. Posledično je ta vrsta že kolonizirala veliko hribovito gorato območje Benečije in Trentina, piše tgcom24.

Raziskovalci poudarjajo, da je treba študije okrepiti, ne le zato, ker so te žuželke nadležne, ampak tudi zato, ker so lahko prenašalci patogenih virusov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
alfa |  22 .10. 2021 ob  04: 06
kaj, a jih je tisti mali debelinko poslal k nam v Evropo? nov zračni biološki napad