Interventni zakon umaknjen s seje vade

Interventni zakon je v dogovoru s premierko Alenko Bratušek umaknjen z današnje seje vlade, je pred sejo novinarjem pojasnil minister za zdravje Tomaž Gantar. Do prihodnjega četrtka bodo predsedniki koalicijskih strank o zakonu, ki mu nasprotuje DL, skušali najti kompromis, a je tedaj skrajni rok, saj je zakon neizogiben, je opozoril Gantar.

Po besedah ministra bi bilo prav, da z DL najdejo kompromis. "Vprašanje, če ga bomo, a velja poskusiti," je dejal Gantar, ki poudarja, da je interventni zakon neizogiben.

Pri finančnem načrtu za prihodnje leto bi sicer zdravstvena zavarovalnica, glede na to, da se ne sme zadolževati in imeti primanjkljaja, izvajalcem ponovno zniževala cene zdravstvenih storitev. Izvajalci pa tega preprosto ne morejo več zdržati, je dejal Gantar.

Stranki sta si navzkriž

Z ministrom za notranje zadeve in prvakom DL Gregorjem Virantom sta si v minulih tednih na račun zakona izrekla nekaj ostrih besed. Njuni stranki sta si navzkriž zlasti glede predloga za dvig prispevnih stopenj za samostojne podjetnike. Zakon sicer podpirajo v koalicijskih SD, DeSUS in načeloma tudi PS.

Minister za kmetijstvo Dejan Židan (SD) je pred sejo vlade novinarjem zagotovil, da bodo Gantarja podprli tudi kot stranka.

Zakonu nasprotujejo tudi v gospodarstvu, medtem ko mu v zvezi svobodnih sindikatov izražajo podporo.

Podporo zakonu bi lahko iskal pri opoziciji

Če se Gantar ne uspe uskladiti z DL, bi utegnil podporo zakonu iskati pri opoziciji. Po njegovih besedah se je smiselno pogovarjati z vsemi, saj gre pri tem problemu za vse, ne le za koalicijo. "Smiselno je iskati podporo povsod, kjer razumejo, da je to neizogibno," je dejal, a dodal, da bi s temi pogovori še počakal. Po njegovem mnenju se morajo dogovoriti najprej v koaliciji.

"Če je to še zadnji poskus, je to vredno narediti," je povedal minister, a obenem poudaril, da je prihodnji četrtek skrajni čas za ta zakon.

Po Gantarjevem mnenju DL tako nasprotuje zakonu zlasti zaradi "napačne predstave, da je možno z racionalizacijo in preganjanjem korupcije rešiti finančne težave v zdravstvu". Predsednica vlade Bratuškova po ministrovih besedah upravičeno pričakuje, da se v zdravstvu izpelje tudi racionalizacije, v tem kontekstu pa je zagotovo tudi podpora pri zagotavljanju dodatnih sredstev.

Gantar je danes še pojasnil, da podpira tudi proračun za prihodnje leto, ki so ga v sredo zvečer koalicijski poslanci dokončno uskladili, a predstavniki DeSUS izjav po koncu sestanka niso dajali.