INTERPELACIJO VLADE PODPIRA SKORAJ POLOVICA: Kaj so razlogi?

Slovenija

Da je interpelacija vlade Roberta Goloba upravičena, meni 44,3 odstotka vprašanih v anketi, ki jo je za časnik Delo izvedla Mediana. Takšno mnenje deli tudi 32 odstotkov podpornikov SD. Napoved interpelacije celotne vlade medtem kot neupravičeno vidi 38,5 odstotka vprašanih.

Med razlogi za upravičenost interpelacije je najvišji delež tistih, ki so navedli slabo vodenje vlade. Tako meni 36 odstotkov vprašanih. Sledijo neučinkovitost pri prekinitvi stavkovnega vala (30,9 odstotka vprašanih), očitki o korupciji pri nakupu stavbe za potrebe sodišč (28,6 odstotka) in odsotnost reform (26 odstotkov).

Interpelacijo vlade je kot eno od možnosti pred časom omenil predsednik SDS Janez Janša v luči afere ob spornem nakupu stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti, zaradi katerega je ministrica za pravosodje iz vrst SD Dominika Švarc Pipan ponudila odstop, premier pa je napovedal, da ga bo sprejel. Kot je znano, zadevo preiskujeta tudi Nacionalni preiskovalni urad in Komisija za preprečevanje korupcije.

Sodelujoče v anketi Dela so ob aktualnem političnem dogajanju odgovarjali tudi na vprašanje, kdo bi moral odločiti, da naj odide minister, ki kljub pozivu k odstopu vztraja na položaju. Večina (60,4 odstotka) vprašanih meni, da bi moral to storiti predsednik vlade, 17,1 odstotka vprašanih pa meni, da bi o tem morala odločiti stranka, ki je ministra predlagala na ta položaj. 12 odstotkov vprašanih meni, da bi moral o tem odločiti minister sam.

Javnomnenjsko raziskavo je med 5. in 8. februarjem za časnik Delo opravila agencija Mediana na vzorcu 720 anketirancev.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  12 .02. 2024 ob  08: 46
-2
vlada mora oddelati mandat, ima priložnost počistiti z goljufivimi praksami
Stric iz ozadja |  10 .02. 2024 ob  20: 00
Še vedno imamo približno 50 odstotkov opravilno nesposobnih primerkov.