INTEREUROPA S PADCEM DOBIČKA: Prihodki so za načrti zaostali za pet odstotkov

Koper

Skupina Intereuropa je v prvih devetih mesecih letos vknjižila 4,08 milijona evrov čistega dobička, kar je 17 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani, njeni prihodki od prodaje pa so medletno upadli za šest odstotkov na 141,15 milijona evrov, je razvidno iz nerevidiranega poročila, ki ga je logist objavil na spletni strani Ljubljanske borze.

Kot so ob tem pojasnili v Intereuropi, ki od leta 2019 sodi pod okrilje Pošte Slovenije, je dobiček skupine tudi tri odstotke pod načrtovanim zneskom, prihodki pa so za načrti zaostali za pet odstotkov.

Dobiček skupine iz poslovanja pred obrestmi, amortizacijo in davki (EBITDA) je med januarjem in koncem septembra dosegel 12,38 milijona evrov, s čimer se je medletno zvišal za pet odstotkov, a je bil hkrati odstotek pod planiranim.

Dobiček iz poslovanja (EBIT) je bil medtem z 6,65 milijona evrov medletno nižji za dva odstotka, načrte pa je presegel za osem odstotkov.

Neto finančni dolg skupine je ob zaključku devetmesečja znašal 33,2 milijon evrov, kar je za 9,3 milijona evrov manj kot ob zaključku leta 2022, padec pa je po navedbah odgovornih v največji meri posledica znižanja finančnih obveznosti.

V skupini Intereuropa je bilo konec septembra zaposlenih 1413 delavcev, štirje več kot ob koncu lanskega leta.

Skupina, na čelu katere je od 1. novembra Borut Flander, je pri pripravi poslovnega načrta za letos sicer upoštevala svoj izhodiščni položaj, trende v logistični panogi, napovedi gospodarskih gibanj za ključne trge skupine in predpostavke, da ne bo prišlo do negativnih posledic epidemije covida-19.

Letošnje leto želijo zaključiti s 197,8 milijona evrov prihodkov od prodaje. Največja rast prihodkov je načrtovana na področju logističnih rešitev, in sicer v hčerinski družbi v Srbiji ter obvladujoči družbi v Sloveniji. V letu 2024 naj bi medtem prihodki od prodaje porasli na 221,6 milijona evrov.

Matična družba Intereuropa je v prvih devetih mesecih letos čisti dobiček na medletni ravni znižala za 31 odstotkov na 2,83 milijona evrov, prihodke od prodaje pa za sedem odstotkov na 94,79 milijona evrov.

S poslovanjem v devetmesečju se je v sredo že seznanil nadzorni svet. Obravnaval in sprejel je tudi poslovno-finančni načrt za leto 2024.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija