INTERES ZA TESTIRANJE ŠOLARJEV NA OBALI ZELO MAJHEN: Med starši in učenci pa zmeda in strah!

Koper

Samotestiranje šolarjev, ki ga je napovedal zdravstveni minister Janez Poklukar po koncu 'lockdowna', je dvignilo veliko prahu predvsem med starši. "Dejstvo je, da ne more biti obvezno in da glede na to, da je obiskovanje osnovne šole obvezno, učencu zaradi tega, ker se ni testiral, ne bomo mogli prepovedati sodelovanja pri pouku. Pravzaprav tega niti ne želimo. Želimo pa si, da bi se takšne odločitve vendarle udejanjale ob sodelovanju ravnateljev," pravi ravnateljica izolske OŠ Vojke Šmuc, Irena Sivka Horvat. Tako starše kot šolnike moti predvsem to, da so informacije, ki jim jih je posredovalo šolsko ministrstvo, izredno pomanjkljive. In vse kaže, da zaradi tega starši vse bolj izgubljajo zaupanje tako v medicinsko kot pedagoško stroko.

Če povzamemo slovensko povprečje, je za samotestiranje zainteresiranih okoli 22 odstotkov učencev zadnjega triletja osnovnih šol in okoli 18 odstotkov dijakov. Na obalnih šolah je odstotek še nižji.

Šolsko in zdravstveno ministrstvo naj bi jutri skupaj z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ) imelo sestanek z ravnatelji srednjih šol, naslednji teden pa še z ravnatelji osnovnih šol. Na tem sestanku naj bi predstavili celoten projekt samotestiranja. V pripravi je tudi informativni film, ki ga bodo šole dobile v prihodnjih dneh.

Proti samotestiranju v civilnih iniciativah, peticijo podpisalo 20.500 ljudi

V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) prostovoljno samotestiranje učencev in dijakov podpirajo, saj da bi lahko prispevalo k zmanjševanju prenosa okužb, nasprotujejo pa temu, da bi bila njegova izvedba prenesena na šole oziroma učitelje. Ti namreč za jemanje brisov niso usposobljeni, prav tako odvzemanje brisov ni obveznost, ki bi bila zapisana v sklenjenih pogodbah o zaposlitvi, so opozorili v sporočilu za javnost.

Samotestiranju v šolah nasprotujejo v nekaterih civilnih iniciativah. V civilnih iniciativah Otrok ne damo, Zaposleni v vzgoji in izobraževanju ter Starši za ustavno pobudo glede nošenja mask od 6. do 4. letnika srednjih šol ob tem opozarjajo tudi na peticijo, ki jo je do zdaj podpisalo 20.500 ljudi. O njej so obvestili predsednika vlade Janeza Janšo, predsednika države Boruta Pahorja in ministra Poklukarja, s katerimi se želijo tudi osebno srečati in jim predstaviti svoje argumente.

Na STŠ Koper zainteresiranih desetina dijakov

Kot pravi Iztok Drožina, ravnatelj Srednje tehniške šole (STŠ) Koper, se je tudi na njihovi šoli odzvalo nekaj staršev, predvsem tistih, ki samotestiranju nasprotujejo. Za samotestiranje je sicer izrazila interes približno desetina dijakov.

"Nasprotujejo, ker niso bila dana natančnejša navodila v zvezi s testiranjem – kdo, kdaj in kje ga bo izvajal. Kot ravnatelj menim, da bi bilo dobro, če bi vedeli, da je kakšen dijak pozitiven oziroma okužen, ker potem lažje organiziramo pouk v celoti, namesto da moramo pošiljati v karanteno oziroma samoizolacijo cele razrede in seveda spet uvajati pouk na daljavo," pojasnjuje Drožina in dodaja:

Iztok Drožina

"Smatram pa, da je pravica vsake polnoletne osebe oziroma starša ali pooblaščenega skrbnika, da se o tem odloči sam. Sam zagotovo ne bom sprejemal nobenih ukrepov za tistega, ki se ne bi želel testirati, ker je to diskriminatorno. Na šoli že ves čas skrbimo za zaščitne ukrepe in bomo to počeli še naprej. Do tega trenutka nismo prejeli nobenih novih podatkov oziroma navodil v zvezi s testiranjem dijakov."

OŠ Piran: Rezultat je pričakovan 

Na OŠ Cirila Kosmača Piran se je za samotestiranje odločilo osem učencev oziroma njihovih staršev v tretji triadi, ki sicer šteje 74 otrok. "Rezultat je pričakovan, saj starši niso dobili nobene informacije o načinu poteka samotestiranja učencev," pravi ravnateljica Zlata Milič.

Srednja ekonomosko-poslovna šola Koper: Nekateri starši so absolutno proti testiranju

Interes za testiranje je majhen tudi na Srednji ekonomsko-poslovni šoli Koper, in sicer je 'za' devet odstotkov dijakov. Na ekonomski gimnaziji, ki jo obiskuje 200 dijakov, jih je za samotestiranje zainteresiranih 17. V programu ekonomski tehnik se šola 212 dijakov, zainteresiranih je 22. Za administratorja se šola 46 dijakov, interes sta izrazila dva. Za trgovca se šola 53 dijakov, interesa ni izrazil nihče.

Smer poklicno-tehniškega izobraževanja ekonomski tehnik obiskuje 25 dijakov, interes jih je izrazilo devet. Poklicni tečaj ekonomski tehnik obiskuje 33 dijakov, za samotestiranje ni zainteresiran nihče. "Dva oddelka sta na praksi in nista zajeta v omenjenih podatkih," pojasnjuje ravnateljica Breda Švara.

Podatke o interesu so zbrali razredniki, te pa so nato morali posredovati šolskemu ministrstvu. "Testiranje in cepljenje je svobodna odločitev vsakega posameznika, v katero nima pravice posegati nihče. Nekateri starši so absolutno proti testiranju. Nimamo pa na šoli do testiranja nobenih zadržkov, saj že izvajamo testiranje za učitelje," pravi Švara.

OŠ Ankaran: Ne želimo, da starši izgubijo zaupanje v medicinsko in pedagoško stroko

Na OŠ Koper jih je od 323 staršev učencev zadnjega triletja izrazilo interes za samotestiranje 42. "Starši imajo do samotestiranja različna stališča. Nekateri so absolutno proti, drugi se s predlogom strinjajo. Večina pa se zaradi skromnih informacij ni opredelila. Enako velja za učiteljski zbor," pojasnjuje ravnateljica Ingrid Poropat.

Na OŠ Livade se v tretji triadi šola 140 otrok, interes za testiranje jih je izrazilo le 18.

Na OŠ Ankaran se v tretji triadi šola 77 otrok, za samotestiranje jih je zainteresirana tretjina. "Naslednji teden bom izpeljala videokonferenčni roditeljski sestanek na temo samotestiranja, saj verjamem, da bomo v kratkem dobili obljubljene informacije. Ne bi rada, da bi starši izgubili zaupanje v stroko, tako medicinsko kot pedagoško, da bi se nam poslabšali odnosi in da bi manjkalo dobre komunikacije, ki je v teh časih zelo pomembna," napoveduje ravnateljica Željka Adamič.

OŠ Vojke Šmuc Izola: Način, kot nam je bil posredovan, je popolnoma neustrezen

Na OŠ Vojke Šmuc Izola obiskuje zadnjo triado 199 otrok, interes za samotestiranje jih je izrazilo 70. "Nizki številki botrujejo pomanjkljive informacije, oziroma odsotnosti le-teh. Razlik med razredi skorajda ni. Moje mnenje je, da samotestiranje sicer predstavlja dodaten korak k zajezitvi virusa. Žal pa je na način, kot nam je bil posredovan, torej pomanjkljiv in brez navodil - popolnoma neustrezen. Med starši in učenci povzroča zmedo in strah," razlaga ravnateljica Irena Sivka Horvat in zaključuje:

"Dejstvo je, da ne more biti obvezno in da glede na to, da je obiskovanje osnovne šole obvezno, učencu zaradi tega, ker se ni testiral, ne bomo mogli prepovedati sodelovanja pri pouku. Pravzaprav tega niti ne želimo. Želimo pa si, da bi se takšne odločitve (pri katerih ima glavno besedo nedvomno zdravstvena stroka), vendarle udejanjale ob sodelovanju ravnateljev.

Naš predstavnik, gospod Gregor Pečan, je o tem že izrazil svoje mnenje, za katerega sem prepričana, da ga večinoma delimo vsi ravnatelji in učitelji. Torej - testiranje da, vendar načrtno, premišljeno in dodelano: kako, kdo, kje in zakaj. Ta trenutek na nobenega od teh vprašanj nimamo odgovora."

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Lili |  08 .04. 2021 ob  15: 31
Bravo Zadel! Ampak...tu imamo same zafrustrirane, zagrenjene starše, ki so sicer že eno leto lahko doma s svojim otrokom in še plačo dobivajo.. ma so vseeno polni žolča in jeze in samo pljuvajo na vse strani..samo poglejte na facebook.. za bruhat!
Lili |  08 .04. 2021 ob  15: 29
TIPIČNO... vsi pametni, vsi pljuvajo, ko pa je treba nekaj naredit, ni nikjer nobenga...
Fritla |  08 .04. 2021 ob  12: 04
-1
Zmeda in strah.
Za oboje je kriva vlada.
Zmedo dela ministrstvo za šolstvo, katerega vodi popolnoma nesposobna oseba.
To ministrstvo bi moralo poskrbet za usklajeno informiranje in izobraževanje šol kaj in kako s temi testi.
Moralo bi organizirat smiselno kampanijo preko medijev, da starši dobijo strokovno razlago čemu ti testi služijo.
Tako so straši dnevno bombardirani z vsemogočimi bedarijami na račun testiranja.
Strah pa dela ministrstvo za zdravje, predvsem s prejšnjo dobavo hitrih testov tistih dveh pajacev iz diskoteke,


magik |  08 .04. 2021 ob  12: 01
klinični psiholog Aleksander Zadel.
Izredne razmere po njegovem mnenju pomenijo, da je bolna družba: "Ko je bolan posameznik, ostane sedem, deset dni doma. Ko je bolna družba, se ta zapre. Tega narcisističen, vase zagledan posameznik ne razume, dela prekrške, nima empatije do drugega," je bil kritičen.
Tudi otroci te spremembe doživljajo kot pritisk na svoj zdrav biopsihosocialni razvoj. Ta je odvisen od okoliščin in tega, kako starši doživljajo te okoliščine, kako jih prikažejo in kakšen odnos imajo do njih. "Že 60, 80 let so znane raziskave, da otroci, ki so živeli v travmatičnih razmerah, v obdobju vojn, pomanjkanj, niso imeli tako hudih posledic, če so bili starši optimistični, humorni," je še poudaril.