INŠTITUTU ZA OLJKARSTVO ZRS KOPER GROZI ZAPRTJE: Prostorske problematike jim od požara leta 2017 ni uspelo rešiti (VIDEO)

Koper

Skoraj štiri leta po požaru v Livadah ni rešena prostorska problematika inštituta za oljkarstvo pri Znanstveno-raziskovalnem središču (ZRS) Koper, zato jim grozi, da bodo v roku pol leta zaprli laboratorij inštituta. V ZRS problematizirajo pogoje, pod katerimi jim prostore nudi Univerza na Primorskem, in od pristojnih pričakujejo ustrezno rešitev.

Kot je na današnji novinarski konferenci spomnil direktor ZRS Koper Rado Pišot, se vprašanje prostorske problematike inštituta za oljkarstvo vleče vse od požara leta 2017. Po letih delovanja v začasnih prostorih, zaradi česar je trpelo znanstveno-raziskovalno delo, sta se ministrstvi za kmetijstvo in za izobraževanje odločila, da naj se inštitut seli nazaj v objekt v izolskih Livadah.

Težava je v tem, da jim Univerza na Primorskem kot lastnica objekta ponuja selitev v Livade po končani sanaciji, vendar brez jasnih opredelitev stroškov najema. Ti bi lahko brez popustov in olajševalnih okoliščin znašal tudi več kot 10.000 evrov mesečno. Poleg tega je pogodba problematična še iz drugih vidikov: "Zaradi rizika, ki ga moramo zagotavljati za akreditacijo, je problematičen pristop, problem je velikost prostorov."

Rado Pišot

Ker bi potrebovali tri do štiri meseca vzporednega dela na dveh lokacijah, da bi prenesli celotno delovanje inštituta, prav tako ne morejo čakati na pogovore šele po končani sanaciji. Brez ustrezne rešitve bodo tako morali odpovedati delo nacionalnega referenčnega laboratorija za oljčno olje, strokovne naloge ter delo, ki ga opravljajo za urad za varno hrano, je še opozoril Pišot.

Pišot, ki se sicer zaveda avtonomije univerze, od države pričakuje, da bo, v kolikor deli javna sredstva, tudi razrešila sedanje stanje. Kot je pojasnil, sama selitev inštituta nazaj v Livade zanje ni problematična, vendar pod določenimi pogoji: da takoj pristopijo k podpisu pogodbe, da v njej jasno opredelijo vse, kar je povezano z akreditacijo tj. da bi imeli zagotovljen neodvisen pristop k prostorom, ter da je jasno določen sprejemljiv znesek uporabnine.

Milena Bučar Miklavčič

"Današnje srečanje je glas obupa, nemoči, nas, da čuvamo in preprečimo, da izgubimo laboratorij inštituta za oljkarstvo," pa je opozoril predsednik upravnega odbora ZRS Koper Tomaž Može in spomnil, da v več letih prigovarjanj jim zadev ni uspelo premakniti.

Predstojnica inštituta za oljkarstvo Maja Podgornik pa je dodala, da oljarska panoga potrebuje ustanovo, ki bo gonilna sila razvoja, inovacij, nasvetov in raziskav, vendar "zaradi vsakodnevnega ukvarjanja s prostorsko stisko in iskanja rešitev za osnovne pogoje dela tega ni mogoče zagotoviti".

Po mnenju vodje laboratorija inštituta za oljkarstvo Milene Bučar Miklavčič pogodba, kot jim jo predlaga univerza, predstavlja takšno spremenljivko, "kot če bi nam danes rekli, da se preselimo v vesolje". Najemnina, kot je določena, lahko namreč znaša od nič pa do 164.000 evrov letno, država pa jim ne zagotavlja niti vira financiranja, ki bi zadostoval za samo najemnino.

Novinarske konference se je udeležil tudi predsednik kmetijske zadruge Olea Capris Igor Novak. "Mi oljkarji si ne moremo predstavljati nedelovanja institucij ali nedelovanja laboratorija," je opozoril.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
hribi |  21 .01. 2021 ob  09: 12
Očitno tu ni teževa najti ustrezen prostor. Ker če 3 leta ne najdeš prostor potem ne iščeš prostor ampak luxuz.