INSTITUT JOŽEF STEFAN SI NE UPA VEČ NAPOVEDOVATI POTEKA EPIDEMIJE: Se nam rumena faza vedno bolj odmika?

Slovenija

Institut Jožef Stefan (IJS) na svoji spletni strani skoraj vsakodnevno predstavlja projekcije širjenja koronavirusa v Sloveniji. Če so še pred kratkim napovedovali, da bomo rumeno fazo dosegli v začetku marca, pa so se pri zadnji napovedi "ugriznili v jezik". "Dokler epidemija ne bo začela vidno upadati, ne bomo podajali napovedi za prehode v barvaste faze, ker so negotovosti prevelike," so pojasnili.

Kot ugotavlja IJS epidemija stagnira. Kljub cepljenju rizične populacije se bodo po napovedih strokovnjakov bolnišnice še naprej počasi praznile. "Naj nas ne premamijo nekoliko sproščeni ukrepi, ampak se še naprej maksimalno trudimo krivulje obrniti strmo navzdol, da bo čim prej omogočeno popolno epidemiološko sledenje, kar je predpogoj za prehod v bolj normalno življenje," opozarjajo na IJS. Epidemiologi bodo namreč lahko učinkovito spremljali stike, ko bo povprečno število pozitivnih oseb padlo pod 300 na dan. Pri trenutnih pogojih, ko je tedensko povprečje 770 in ocenjeno reprodukcijsko število R=1,0, bi lahko to stanje dosegli šele maja.

Na IJS ocenjujejo, da se približno vsakih devet dni prekuži en odstotek populacije, kar posledično zmanjša reprodukcijsko število približno vsakih pet dni za eno stotinko. Trenutno je kužnih približno dva odstotka prebivalstva oz. približno vsak 50. prebivalec.

Strokovnjaki še ugotavljajo, da naj bi novi, bolj kužen sev, postal dominanten konec aprila, takrat pa bi se lahko krivulje spet obrnile navzgor. Ocenjeni podvojitveni čas novega seva v trenutnih pogojih je približno 10 dni, pravijo na IJS, a hkrati opozarjajo, da so negotovosti teh ocen velike. Ob tem so tudi spomnili, da so zaenkrat angleški sev potrdili v le 35 vzorcih.

Trenutno se še vedno nahajamo v oranžni fazi. Do nedavnega so na IJS napovedovali, da bomo rumeno fazo dosegli predvidoma v prvih dneh meseca marca, a so sedaj naredili korak nazaj. "Dokler epidemija ne bo začela vidno upadati, ne bomo podajali napovedi za prehode v barvaste faze, ker so negotovosti prevelike," so zapisali danes.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija