INŠPEKTORJI URESNIČILI NAPOVEDI, OPAZIL JIH JE TUDI BRALEC: "Od zgodnjih jutranjih ur, pa do večera so nadzirali prodajalce sadja" (FOTO)

Koper

Konec aprila, ob začetku turistične sezone, je Finančna uprava (FURS) začela izvajati nadzor nad obcestnimi prodajalci sadja in zelenjave, v katerem preverjajo, ali le-ti spoštujejo zakonske predpise, o čemer smo pred kratkim že poročali. Doslej je na pomičnih strojnicah izvedla več kot 60 nadzorov pri 20 zavezancih za davek.

Finančna uprava v Strunjanu minuli vikend. Foto: Facebook

Največ nadzorov je FURS letos opravil na Primorskem

Minuli vikend je poostren nadzor stojnic potekal na območju občin Pivka, Ankaran, Koper, Izola in Piran, na kar nas je opozoril tudi bralec, ki je finančnike v nedeljo opazil na kar treh lokacijah na območju Belvederja in Valete. "Od zgodnjih jutranjih ur, pa vse tja do 19. ure je finančna uprava neprestano nadzirala prodajalce sadja. Ker sem se zaradi vožnje za nekaj časa ustavil, sem opazil, da so finančniki iz avta spremljali dogajanje, v času mojih nekaj minut pa do stojnice niso pristopili, verjetno so že pred mojim prihodom," je zapisal.

Ti so od petka do nedelje nadzore sicer opravili na 21 lokacijah na obcestnih strojnicah sadja, pa so danes sporočili s Fursa.

Kršitve pri prodaji na obcestnih stojnicah❗️ ➡️Pretekli vikend smo opravili poostren nadzor na stojnicah sadja na...

Objavil/a Finančna uprava RS dne Ponedeljek, 29. maj 2023

Eden od kršiteljev utajil kar 767 izdanih računov

Dvema pravnima osebama so inšpektorji izrekli ukrep prepovedi opravljanja dejavnosti, ugotovili so tudi prekrške zaradi drugih kršitev davčnih predpisov. Pri enem od zavezancev za davek pa so ugotovili, da davčnemu organu v informacijski sistem davčnih blagajn ni posredoval podatkov o 767 izdanih računih.

Fotografija je simbolična.

Kršitve se iz leta v leto ponavljajo

V lanskem letu so medtem na stojnicah opravili več kot 250 nadzorov pri 113 različnih pravnih osebah. V 31 odstotkih opravljenih nadzorov so bile ugotovljene kršitve, ki se nanašajo na neizdajo računov, nepotrjevanje računov v davčnih blagajnah, nepravilno vsebino računov in zaposlovanje na črno ter nepravilnosti, povezane z DDV. Vodenih je bilo 65 prekrškovnih postopkov, v katerih so bile izrečene globe v višini 235.750 evrov.

S poostrenimi nadzori bodo v Fursu, kot napovedujejo, nadaljevali tudi v prihodnje. V okviru medresorske delovne skupine pa sodelujejo tudi z drugimi inšpekcijskimi službami, so dodali v današnji izjavi za javnost.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija