INŠPEKCIJA PRI SLEDLJIVOSTI MESA NI UGOTOVILA NEPRAVILNOSTI: Masni tok pri trgovcih pa še ugotavlja

Slovenija

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin v inšpekcijskem nadzoru preverjanja sledljivosti in označevanju govejega mesa z oznako Izbrana kakovost v veleprodaji in maloprodaji dveh trgovskih verig Spar in Tuš ni ugotovila nepravilnosti. Izračun masnega toka medtem zaradi velike količine podatkov pa še poteka.

Jože Podgoršek

Kot so danes sporočili iz uprave, so na podlagi prejetih obvestil 17. januarja o nepravilnostih pri prometu z govejim mesom izbrane kakovosti uvedli inšpekcijske postopke preverjanja sledljivosti in masnega toka za goveje meso z oznako Izbrana kakovost.

Inšpektorji so preverili proizvodnjo in prodajo v treh obratih za proizvodnjo mesa z oznako Izbrana kakovost. "Pri nadzoru ni bilo ugotovljenih nepravilnosti pri sledljivosti in označevanju mesa z oznako Izbrana kakovost, prodane količine so bile skladne s proizvedenimi," so navedli.

Nadzor so izvedli tudi v veleprodaji in maloprodaji trgovcev Spar in Tuš, kjer pri sledljivosti in označevanju mesa niso ugotovili nepravilnosti. Izračun masnega toka govejega mesa izbrane kakovosti pa zaradi velike količine podatkov še poteka.

Nadzor pri nosilcih certifikatov Izbrana kakovost goveje meso izvajajo tudi organizacije za kontrolo in certificiranje. Poročil o njihovih ugotovitvah uprava še ni prejela, so še sporočili.

Iz Spara Slovenija pa so sporočili, da je neodvisna organizacija Bureau Veritas, ki je prejšnji teden pri trgovcu opravila nenapovedano oceno usteznosti uporabe oznake Izbrana kakovost, potrdila kakovost in ustreznost lokalno pridelanega mesa v Sparu, ki nosi oznako Izbrana kakovost. "Znotraj pregleda, v katerega je bila vključena tako preučitev dokumentacije kot tudi vzorcev mesa v akcijski ponudbi, so namreč ugotovili ustrezen nadzor in sledljivost mesa od rejca do kupca," so poudarili. Kot so še navedli v Sparu, si še posebej v času podražitev prizadevajo, da imajo kupci na voljo kakovostne izdelke po ugodnih cenah, čemur prilagajajo tudi svoje poslovne odločitve. Akcije, v katerih ponudijo lokalne izdelke po znižanih cenah, pa da vselej sprejemajo v dogovoru s slovenskimi dobavitelji.

Da so inšpektorji na terenu, je prejšnji teden povedal minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek, ki je na novico, da dva trgovca v akciji ponujata goveje stegno z oznako Izbrana kakovost Slovenija po izredno nizki ceni, poudaril, da gre za podcenjevanje omenjene sheme in za napačno sporočilo potrošnikom.

Minister je direktorju uprave za varno hrano naročil, naj inšpektorji preverijo vse masne tokove, ki so povezani z izdelki v teh akcijah. Skorajda je sicer prepričan, da bo uprava ugotovila, da so masni tokovi ustrezni in da do zavajanja ne prihaja. Če bodo ugotovili, da so masni tokovi ustrezni, potem bo sklep, da so to akcijo omogočila slovenska živilskopredelovalna podjetja in slovenske kmetije oz. da je šlo za dogovor posameznih deležnikov v verigi preskrbe s hrano.

Na vprašanje, če je šlo za soliranje trgovcev, je Podgoršek odgovoril, da se lahko trgovci glede blaga, če ustrezno plačajo deležnike nižje v verigi, prosto odločajo o cenah. A za ohranjanje stabilnosti in zaupanje v verigi morajo po njegovem prepričanju vsi deležniki vložiti trud, da se vzpostavijo ustrezna cenovna razmerja.

Podgoršek je sicer ocenil, da je prišlo do podcenjevanja sheme, ki poteka od 2016 in za katero država namenja kar nekaj milijonov evrov s ciljem, da bi omogočila boljše odnose v verigi in dvignila osveščenost med potrošniki o pomenu kakovostne hrane, ki je pridelana in predelana v Sloveniji.

Nad akcijsko ponudbo govejega mesa izbrane kakovosti je nestrinjanje izrazilo več organizacij kmetov, saj da po tako nizki ceni tako kakovostnega mesa ni mogoče pridelati oz. vzrediti. Odzval se je tudi varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano Igor Hrovatič, ki je pozval, predvsem trgovino, da v svoje oglaševalske kampanje vključi tudi informacije o poštenem poslovanju v verigi preskrbe s hrano.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija