INOVATIVEN IZOLAN: Patentiral nov postopek pridelave oljčnega olja (FOTO)

Izola

Izolski oljkar Beno Bajda je na uradu za intelektualno lastnino nedavno patentiral nov postopek pridelave oljčnega olja, ki ob uporabi ultrazvoka omogoča pridobivanje olja brez vsakršne toplotne obdelave. Olje na ta način ohrani več antioksidantov, čas predelave olja se skrajša za tretjino, pa tudi tako pridobljeno olje je bolj obstojno.

Kot je na današnji novinarski konferenci navedel Bajda, sicer lastnik ekološke oljarne Torkla, je pred petimi leti ob prebiranju medicinske literature o vnašanju zdravil v celice prišel do zamisli, da bi bilo mogoče olje pridobivati tudi drugače kot na klasični način t. i. hladnega stiskanja, ki predvideva segrevanje oljčne mase do 27 stopinj Celzija.

Osrednja zamisel je bila v tem, da bi pridobil molekule oljčnega olja iz celic. Da bi to dosegli, je treba "odpreti" stene celic, pri čemer si je pomagal s tehnologijo ultrazvoka, izdatno pa je Bajdi pomagal elektronik Milenko Sekulič. Po petih letih so dejansko uspeli inštalirati posebne elemente, ki proizvajajo ultrazvoke, na stroje za stiskanje oljk. Omenjeni elementi povzročijo odprtje sten celic in s tem ločevanje molekul olja od ostalih delov mase.

Na današnji novinarski konferenci so predstavili tudi nov oljčni namaz s sirom, ki je nastal v sodelovanju z mlekarno Planika. Kot je pojasnila Anja Bajda Gorela, je namaz Olin v celoti ekološki, nedavno pa je prejel tudi zlato medaljo na sejmu Agra v Gornji Radgoni.

"S tem smo dosegli to, da mase ni potrebno več toplotno obdelovati," je povzel Bajda. Na ta način je v oljčnem olju do 30 odstotkov več antioksidantov, kar je velik korak v smeri kakovosti samega olja. Poleg tega se sam čas predelave skrajša iz 45 na 30 minut, prav tako pa so ugotovili, da je na ta način pridobljeno olje dalj časa obstojno.

Poteka postopek mednarodnega preverjanja

Po pridobitvi slovenskega patenta zdaj poteka postopek mednarodnega preverjanja. Kot je napovedal Bajda, bodo svoj proizvod v prvi vrsti tržili "na svojem pragu", usmerili pa se bodo tudi v lekarne in specializirane živilske trgovine. Na nov inovativen način so do zdaj obdelovali le svoje oljke, pri čemer pridelajo okoli dve toni olja letno, od zdaj naprej pa bo po malenkost višji ceni postopek oz. storitev na voljo tudi njihovim strankam.

Deli novico:

nostradamus |  12 .10. 2018 ob  08: 00
pa še to , mislim da niso v Izoli izumili tople vode, prispevek iz 2013
teatronaturale.it/strettamente-tecnico/l-arca-olearia/16348-aumentare-la-resa-di-estrazione-in-frantoio-grazie-agli-ultrasuoni.htm


nostradamus |  12 .10. 2018 ob  07: 56
ta tehnologija in od včeraj, univerza v Bariju se stem ukvarja cca 10 let, prvi članek z podrobno vsebino je bil objavljen v letu 2013 lani so prakticirale ta postopek poiskusno 4 oljarne
Frantoio Olearia Pazienza s.r.l. a Bitonto (BA)
Frantoio Mimi' a Modugno (BA)
Frantoio GRACO s.n.c. a Torremaggiore (FG)
Frantolio D'Amico Pietro a Cisternino (BR)
preštudiral sem vsaj pet strokovnih člankov na to temo, eden od mnogih.

teatronaturale.it/strettamente-tecnico/l-arca-olearia/21055-gli-ultrasuoni-nel-processo-di-estrazione-dell-olio-extravergine-di-oliva.htm
Giovanin |  11 .10. 2018 ob  16: 47
15 eura za pol litre olja, ma gdo je ta mona da kopuje to olje..?
bepo |  11 .10. 2018 ob  16: 44
Floskule za zviševat že tako visoke cene olčnega olja...
pimplc |  11 .10. 2018 ob  14: 05
bravo... zdaj je olje res organsko...
jurij |  11 .10. 2018 ob  11: 36
@menosturlo, imaš deloma prav. Ampak tisto ,ki ga kupuješ po naših trgovinah ...
Satir |  11 .10. 2018 ob  07: 48
Zavist someščanov je v Izoli velika.

Bravo oljarju, iskreno !! Želim, da se izkaže tudi na ocenjevanjih olja. Upam da bo boljše.
Menosturlo |  11 .10. 2018 ob  06: 25
Monini olje je zelo dobro,.marši katero domače se lahko skrije pred njim.Sedaj si pa,ti misli in komentiraj,kar hočeš.
Istrijan |  10 .10. 2018 ob  23: 19
-1
Glede Monini-ja pa je potrebno povedati to, da je Monini Classico na raznih primerjalnih testih zasedel zelo visoko, če ne prvo mesto.
Istrijan |  10 .10. 2018 ob  23: 08
Olje se prideluje že tisočletja.
Verjetno tudi v Istri.
Vinska trta je npr. pri nas že iz časa Feničanov.
Naše olje je danes drago in grenko.
Če ima 30% več antioksidantov me prav malo briga.
Dvomim, da so stari Grki merili vsebnost antioksidantov.
Meno šturlo |  10 .10. 2018 ob  22: 30
Čestitke za inovacijo :-) tisti ki pa kupuje monini je povedal vse, anka ku ga hiti za v mešanico za kosilnico ne bo škode, pa brez zamere
Cof |  10 .10. 2018 ob  22: 10
Bravo,cestitke za vlozen trud in delo, olje bo vsekakor bolj kakovostno od ostalih
1