INFORMACIJSKA POOBLAŠČENKA RAZREŠILA DILEMO: Zakon dovoljuje vpogled v osebni dokument ob preverjanju pogoja PCT!

Slovenija

Zakon o varstvu osebnih podatkov dopušča vpogled v osebni dokument za namen preverjanja točnosti podatkov ob preverjanju izpolnjevanja pogoja PCT, je sporočila informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik. Delodajalci in ponudniki storitev tako lahko vpogledajo v dokazila, torej osebne dokumente, ne smejo pa jih hraniti.

Predloženih dokazil v papirni ali digitalni obliki delodajalci in ponudniki storitev torej ne smejo kopirati, preslikati, fotografirati ali drugače reproducirati njihove vsebine, pojasnjuje Prelesnikova.

Informacijska pooblaščenka je namreč danes prejela več vprašanj glede dopustnosti vpogledov v osebni dokument, kot to določa zadnji vladni odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo covid-19, ki je začel veljati danes. Prelesnikova je sporočila, da glede obdelave osebnih podatkov odlok bistveno spreminja ureditve dosedanjih načinov preverjanja pogojev.

Prelesnikova je opomnila, da bo ustreznost odlokov in neobstoj zakona v zvezi s preverjanjem pogojev preboleli, cepljeni, testirani PCT presojalo ustavno sodišče, saj je tudi sama vložila zahtevo za presojo ustavnosti. "Dokler torej ustavno sodišče ne bo odločilo, odloki veljajo," je poudarila.

Navedla je, da so ne glede na to v uradu informacijskega pooblaščenca že večkrat pojasnili, da vpogled v osebni dokument za namen preverjanja točnosti podatkov dopušča že 18. oziroma 82. člen zakona o varstvu osebnih podatkov.

Informacijski pooblaščenec pa, tako Prelesnikova, kot nadzorni organ za varstvo podatkov ne sme presojati, kdaj je zahteva glede pogoja PCT potrebna in primerna. Prav tako ne, če so odrejeni ukrepi v zvezi z omejevanjem širjenja okužb ustrezni.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  08 .11. 2021 ob  23: 03
Krava smrdljiva nacisticna!
manemebasat |  08 .11. 2021 ob  18: 54
Cepljen ravno tako lahko prenasa virus.
Kako se lahko istocasno rokujes in upostevas varnostno razdaljo?
magik |  08 .11. 2021 ob  15: 11
Me prav zanima, če kdo dobro premisli koga postavi za preverjanje pogoja PCT!
Oseba, ki preverja bi morala obvezno imeti zgolj pogoj PREBOLEL ali CEPLJEN.
Vsak dan se tisti , ki preverja lahko "rokuje" z več 100 osebami in to ob neupoštevanju varnostne razdalje.
V kolikor si ob vhodu v trgovino, bencinsko črpalko, banko, šolo,.... ne razkužite rok, potrdila in osebne izkaznice, se lahko okužite preko tistega, ki na vhodu preverja pogoj PCT!
vseved |  08 .11. 2021 ob  14: 35
-1
Najlepši, najpametnejši,naj.., sploh in oh, kako so to rešili Japonci?