INAVGURACIJSKO SREČANJE UNESCO KATEDRE BO POSPREMILA ŠOLSKA MINISTRICA: Na UP napovedujejo zanimiva predavanja

Koper

V torek, 22. februarja, bo potekalo inavguracijsko srečanje Unesco Katedre za interpretacijo in izobraževanje za spodbujanje celostnih pristopov k dediščini  (Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem). Program s predavanji na temo naravne dediščine ter o izobraževanju v muzejih in kulturni dediščini bo potekal tako v živo kot prek povezave. 

Univerza na Primorskem je uradno predstavila Unesco katedro  na tiskovni konferenci 11. januarja 2022. Univerza na Primorskem z UP Fakulteto za humanistične študije in v partnerstvu s Parkom Škocjanske jame je v letu 2020 na Unescovem sedežu v Parizu namreč dobila odobritev za ustanovitev nove Katedre za interpretacijo in izobraževanje za spodbujanje celostnih pristopov k dediščini (angl. Unesco Chair of interpretation and education for enhancing integrated heritage approaches).

Podporna pisma ob prijavi katedre so pridobili s strani 30 nacionalnih in mednarodnih institucij in organizacij, to so bile Unesco katedre, univerze, raziskovalni inštituti, mednarodne organizacije itd. Njihove podpornike in partnerje so zato 3. februarja 2022 povabili na partnerski sestanek, na katerem je bil predstavljen program katedre za leto 2022, hkrati pa so izmenjali mnenja o sodelovanju v prihodnje – v okviru projektov, poletnih šol, izobraževanj, gostovanj itd. Odzvali so se partnerji iz številnih držav, ki želijo še tesneje sodelovati z nami – med njimi Indija, Ukrajina, Južna Koreja, Avstrija, Hrvaška, Italija, če omenimo le nekatere od 22 prisotnih na tem sestanku.

Na inavguracijskem srečanju, ki bo potekalo 22. februarja 2022 v Senatni sobi UP (Titov trg 4, Koper), na katerem bo uvodoma pristona tudi ministrica dr. Simona Kustec z Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport RS. V programu posebej izpostavljajo obe vabljeni predavanji gostov iz Avstrije (Günter Köck) in Hrvaške (prof. Darko Babić), govorila bosta o področju naravne dediščine ter o izobraževanju v muzejih in kulturni dediščini.

Publiki, ki bo spremljala predavanja prek zoom predvajanja (naši študenti, strokovne inštitucije kot so ICOM, ICOMOS, Slovensko muzejsko društvo, Slovensko arheološko društvo, podporni partnerji, člani univerze in javnost, ki jo te teme zanimajo), bodo na koncu predstavili tudi program in dogodke, ki jih bo Unesco katedra izvedla v letu 2022