"IN TILE NAJ BI VODILI DRŽAVO?": Po vsej drami znotraj in okoli SD, zdaj po njih 'udaril' še Janša (VIDEO)

Slovenija

Včeraj se je sestal kolegij predsednice SD Tanje Fajon, na katerem je bilo govora o aktualnih zadevah stranke in vsebinskih vprašanjih, ki bodo v DZ in na vladi v prihodnjem tednu, so sporočili iz SD. Stranko sicer zadnje dni najbolj zaposluje afera o domnevno spornem nakupu stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani.

Afera je izbruhnila minuli mesec, ko je prišla na dan domnevno sporna poraba javnih sredstev za nakup stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani, za katero je ministrstvo za pravosodje odštelo 7,7 milijona evrov. Pogodbo o nakupu je podpisala ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan, zaradi česar jo je predsedstvo SD v ponedeljek pozvalo k odstopu.

Švarc Pipan sicer sprejema objektivno odgovornost, a na položaju vztraja vsaj do razjasnitve okoliščin posla, pri katerem je bila, kot pravi, zavedena. Ob tem je očitke usmerila tudi v nekatere člane SD. Opozorila je na vpletanje generalnega sekretarja SD Klemna Žiberta v posel in prirejanje dokumentacije uradnikov ministrstva.

V SD so k predlogu za razrešitev ministrice pozvali tudi premierja Roberta Goloba, ki pa pravi, da mora pred odločitvijo o njeni politični usodi glede na hude očitke prejeti več informacij. A tudi SD vztrajajo pri svojem pozivu. Če jim predsednik vlade ne bo sledil, se bodo po besedah predsednice SD Tanje Fajon v koaliciji morali pogovoriti "o zaupanju".

O očitkih ministrici bo ta teden razpravljala tudi komisija DZ za nadzor javnih financ. Zahtevo za sklic nujne seje komisije je podala NSi, glavni očitki pa so, da je bil nakup stavbe izpeljan brez cenitve, v pogodbi po načelu videno-kupljeno, ki je sestavljena na treh straneh, pa je protikorupcijska klavzula edina varovalka, ki ščiti državo.

V SD vse bolj vre

Po včerajšnjih neuradnih informacijah spletnega portala N1 v SD vse bolj vre, včeraj pa naj bi imeli krizni sestanek. Na kolegiju naj bi preigravali več različnih možnih scenarijev, a naj ne bi sprejeli nobenih odločitev.

Evropski poslanec iz vrst SD Matjaž Nemec naj bi omenil celo možnost odstopa celotnega vodstva stranke, a naj se preostali s tem ne bi strinjali.

Žibert naj bi medtem vztrajal, da ni storil nič spornega. O odstopu s položaja naj zato ne bi razmišljal. Napovedal naj bi še, da bo zadeve najprej pojasnil predstavnikom stranke in da bo zato v kratkem sklical zbor predsednikov in tajnikov občinskih odborov SD.

Janša na družbenih omrežjih ostro nad SD 

Po vsem burnem dogajanju znotraj stranke SD in v neposredni bližini le-te, pa se je zdaj oglasil tudi prvak opozicijske SDS, Janez Janša. Na omrežju X je delil posnetek, sicer že dve leti star, na katerem Aleksander Jevšek in Janko Goršek na policijskem druženju zbijata šale na račun žensk.

"Medtem ko Tanja Fajon razpreda kar o enakosti spolov, se njeni najožji sodelavci iz vlade v praksi norčujejo celo iz enakopravnosti obeh spolov," je zapisal ob videoposnetku.

Poobjavil je tudi posnetek pravosodne ministrice, ko ta pojasnjuje ozadje spornega nakupa stavbe na Litijski cesti. Ob njem pa pripisal: "In tile naj bi vodili državo? Celo Butale takih novih obrazov ne bi postavile v vlado."

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
siviovcar |  05 .02. 2024 ob  08: 49
21
Končno se vidi črno na belem, kako pokvarjena je stranka SD in kako dobro sodeluje z SDS lažni desničarji ,ko se gre za provizije in korupcijo na državni ravni.--Politika je kurba in ni važno a je to SDS ali SD...Razlika je le v eni črki
vseved |  05 .02. 2024 ob  08: 23
12
Janši je treba priznat da je profesionalec, produkt stare komunistične vzgoje.