IMELA JE NAJAGRESIVNEJŠO OBLIKO RAKA DOJKE: To revolucionarno zdravilo ji je pomagalo do ozdravitve v treh mesecih

Svet

Trojno negativni rak dojke je agresivna in težje ozdravljiva oblika bolezni, pri kateri preživi več kot pet let le 77 odstotkov bolnic, v primerjavi z več kot 90 odstotki žensk, ki imajo druge vrste tega raka. Toda upanje je na obzorju: britanski zdravniki preizkušajo številne nove medicinske pristope in zdravljenja, ki so pokazali svojo učinkovitost tudi v kliničnih preizkušnjah. Med njimi je zdravilo, ki, poenostavljeno rečeno, s turbo hitrostjo 'napolni' imunski sistem za napad in uničenje rakavih celic in lahko bolnikom reši življenje, piše Daily mail.

52-letna zobozdravnica in mati dveh otrok Kay Kingham iz Londona je bila v začetku leta 2018 diagnosticirana s trojno negativnim rakom dojke. Vključili so jo v klinično preskušanje novega zdravila za imunoterapijo pembrolizumab, poleg kemoterapije. V raziskavi sta dve tretjini bolnikov prejeli pravo zdravilo, tretjina pa placebo.

Pembrolizumab, znan tudi po prodajnem imenu Keytruda, se že uporablja pri zdravljenju raka kože in mehurja, kjer se je pri nekaterih bolnikih izkazal za neverjetno učinkovitega. Bolniku ga dovajajo preko kapalne infuzije v veno. Zdravilo spodbuja celice imunskega sistema - znane kot T-celice - da najdejo in ubijejo raka. Kinghamova je prepričana, da je dobila pravo zdravilo, saj so bili njegovi učinki dramatični. Po treh mesecih so pregledi pokazali, da je večji del raka ozdravljen. Danes je Kinghamova, po opravljeni mastektomiji in rekonstrukciji dojk ter pozneje radioterapiji, ozdravljena. "Neverjetno je. Počutim se, kot da sem dobila drugo priložnost," pravi.

Kinghamova je prvič opazila rdeči izpuščaj na desni dojki marca 2018. Sprva je menila, da je to posledica pretesnega nedrčka. Ampak je zaradi grudaste teksture, ki je spremljala izpuščaj, slutila, da nekaj ni v redu. Nekaj tednov zatem, po desetih testih, so ji diagnosticirali trojno negativni rak dojke. V njeni desni dojki sta bila dva tumorja in zdravniki so ugotovili, da je rak prodrl v bezgavke tudi pod pazduho. "Rekli so mi, da je agresiven," se spominja.

Vključena je bila v preskušanje pembrolizumaba in rezultati so bili hitri. "Po samo treh mesecih o bolezni skoraj ni bilo več sledu," je razkrila. Biopsije, odvzete decembra lani med odstranjevanjem in rekonstrukcijo njenih dojk, so potrdile, da je ozdravljena. Po operaciji je opravila radioterapijo - kot 'varovalno' zdravljenje - in vsake tri tedne nadaljevala z imunoterapijo. Zdravljenje je zaključila avgusta letos. "Ker v tej fazi nimam bolezni, mi to daje veliko upanje za prihodnost, po tem, ko se mi je zdelo vse tako mračno, ko sem prvič dobila diagnozo," pravi.

Trojno negativni rak dojke predstavlja približno 15 odstotkov primerov raka dojke. Verjetnost za razvoj te oblike raka je trikrat višja pri temnopoltih kot pri belopoltih ženskah, običajno pa prizadene tudi mlajše ženske.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija