IMATE PAMETNI TELEFON TE ZNAMKE? Zdaj se bodo usmerili še v snovanje električnih avtomobilov

Svet

Kitajski koncern Xiaomi, ki je v zahodnih državah znan predvsem po pametnih telefonih, se namerava preizkusiti tudi kot proizvajalec električnih avtomobilov. V naslednjih desetih letih namerava za to nameniti deset milijard dolarjev (približno 8,5 milijarde evrov). Novo hčerinsko družbo bo vodil ustanovitelj in izvršni direktor Lei Jun.

Xiaomi je zrasel predvsem kot ponudnik pametnih telefonov, a se je medtem začel ukvarjati s proizvodnjo vseh vrst elektronskih izdelkov, od omrežnih čistilnikov zraka pa vse do električnih skuterjev.

Na trgu pametnih telefonov je Xiaomi še posebej uspešno izkoristil šibkost konkurenčnega Huaweija po uvedbi ameriških sankcij. Po izračunih podjetja za tržne raziskave IDC se je v zadnjem četrtletju 2020 prodaja pametnih telefonov znamke Xiaomi na letni ravni povečala za skoraj tretjino, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Xiaomi ni prvi proizvajalec elektronike, ki se podaja med avtomobilske proizvajalce. Sony je denimo prototip električnega avtomobila predstavil že v začetku leta 2020. Za zdaj še ni znano, ali ga bo začel izdelovati serijsko, vendar v japonski družbi vozilo še naprej razvijajo.

Električni avtomobil je želel kupcem ponuditi tudi britanski strokovnjak za sesalnike in čistilce zraka Dyson, a se je njegov ustanovitelj James Dyson projektu odpovedal, potem ko je vanj vložil več milijard. Že leta se ugiba tudi o načrtih ameriškega Appla, da izdela lasten avto.

Zahvaljujoč okoljskim subvencijam je Kitajska največji svetovni trg električnih vozil s številnimi domačimi dobavitelji. Pred kratkim je družba Foxconn, znana predvsem kot proizvajalec Applovih naprav, sporočila, da namerava v prihodnosti začeti za svoje stranke izdelovati tudi električne avtomobile.

Po napovedih družbe Canalys naj bi letos na Kitajskem prodali 1,9 milijona električnih avtomobilov. To na letni ravni pomeni 51-odstotno rast.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija