IMAMO NOVO VLADO! Bandelli prevzema službo vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko

Slovenija

DZ je s 45 glasovi za in 34 proti potrdil ministrsko ekipo nove vlade, ki jo bo vodil prvak LMŠ Marjan Šarec. S tem je Slovenija dobila 13. vlado, ki jo bodo sestavljale LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS. Prvo manjšinsko vlado v zgodovini samostojne Slovenije Šarec prevzema kot najmlajši premier doslej.

Za izvolitev 13. slovenske vlade so glasovali poslanci LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS, ki bodo tvorile vladno koalicijo, podprla pa sta jo tudi poslanca narodnih manjšin. Proti so glasovali poslanci SDS, NSi in SNS, medtem ko so se poslanci Levice glasovanja vzdržali. Matej Tonin (NSi) in Anja Bah Žibert (SDS) se glasovanja nista udeležila.

S strankami koalicije so v Levici namreč sklenili dogovor o sodelovanju, v skladu s katerim njihovi poslanci ministrskim kandidatom niso smeli nasprotovati. Ker pa imajo pomisleke do nekaterih ministrov, jih danes tudi niso podprli.

Novoizvoljeni ministri so pred državnim zborom že zaprisegli, da bodo "spoštovali ustavni red, ravnali po svoji vesti in z vsemi svojimi močmi delovali za blaginjo Slovenije".

Vladno ekipo premierja Marjana Šarca sestavlja 16 ministrov. Po štirje prihajajo iz kvote koalicijskih strank LMŠ in SMC, po trije so bili izvoljeni na predlog SD in SAB, dva pa so predlagali v DeSUS.

To je seznam novoizvoljenih ministrov:

Ministrstvo za notranje zadeve: Boštjan Poklukar (LMŠ)

Ministrstvo za zunanje zadeve: Miro Cerar (SMC)

Ministrstvo za obrambo: Karl Erjavec (DeSUS)

Ministrstvo za finance: Andrej Bertoncelj (LMŠ)

Ministrstvo za pravosodje: Andreja Katič (SD)

Ministrstvo za zdravje: Samo Fakin (LMŠ)

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti: Ksenija Klampfer (SMC)

Ministrstvo za javno upravo: Rudi Medved (LMŠ)

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport: Jernej Pikalo (SD)

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo: Zdravko Počivalšek (SMC)

Ministrstvo za okolje in prostor: Jure Leben (SMC)

Ministrstvo za infrastrukturo: Alenka Bratušek (SAB)

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano: Aleksandra Pivec (DeSUS)

Ministrstvo za kulturo: Dejan Prešiček (SD)

Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko: Marko Bandelli (SAB)

Urad vlade za Slovence v zamejstvu: Peter Jožef Česnik (SAB)

Kdo je Marko Bandelli?

Bandelli je bil na junijskih predčasnih parlamentarnih volitvah izvoljen za poslanca na listi Stranke Alenke Bratušek, katere podpredsednik je. Pred tem je bil od zadnjih lokalnih volitev leta 2014 župan kraške občine Komen.

Prva naloga, ki se je bo lotil na položaju ministra, bo obisk posameznih ministrstev. "Seznaniti se želim, v kakšni fazi so projekti," je dejal na zaslišanju pred pristojnima odboroma v DZ, a že zdaj ve, da je najbolj zaskrbljujoče stanje na ministrstvu za okolje in prostor. Glede črpanja evropskih sredstev sicer pravi, da je treba obstoječo finančno perspektivo 2014-2020 pripeljati do konca ter pri tem počrpati največ evropskih sredstev, kar se da.

Začeti se bo treba pripravljati tudi že na nov večletni finančni okvir EU. "Nova perspektiva 2021-2027 je pred vrati," je opomnil in zatrdil, da si bo prizadeval storiti vse, da bo vse pravočasno pripravljeno. Za celotno Slovenijo naj bi bilo v naslednjem večletnem okvirju po predlogu Evropske komisije na voljo 3,1 milijarde evrov, kar je devet odstotkov manj kot zdaj.

Raje bi sicer videl, da bi vladna služba prerasla v ministrstvo. To bi moralo od gospodarskega ministrstva prevzeti razvoj, z namenom spodbujanja skladnega regionalnega razvoja pa bi lahko nanj prenesli tudi del lokalne samouprave, predlaga. Bandelli, ki bo novembra dopolnil 51 let, je magister poslovnih ved. Je podjetnik, član Združenja nadzornikov Slovenije, Združenja Manager in skupščine Območne Obrtno-podjetniške zbornice Ajdovščina. Pred leti je med drugim predsedoval nadzornemu svetu RTV Slovenija.

Rodil se je v Trstu staršema slovenske narodnosti, oče je iz Komna, mati iz Doline pri Trstu. Osnovno in srednjo šolo je obiskoval v Nabrežini pri Trstu, šolanje pa nadaljeval na višji šoli Žiga Zois v Trstu v oddelku za geometre. Nato je študij za nekaj let prekinil in se odločil za poslovno pot. Svoje prvo lastno podjetje je ustanovil že pri 22. letih, danes njegova podjetja zastopajo več multinacionalk. Poleg tega je leta 2013 na Fakulteti za uporabne poslovne in družbene študije Doba iz Maribora diplomiral iz ekonomije, dve leti pozneje pa še magistriral v smeri mednarodnega poslovanja.

Podjetnik Bandelli se ukvarja s trgovino na debelo, uvozom in izvozom gradbene opreme. Sredi najhujše krize leta 2011 se je odločil tudi za izgradnjo lastne betonarne in proizvodnjo betonskih izdelkov. Pred leti so podjetja, ki jih je ustanovil skupaj z ženo Andrejo, prerasla v skupino Bandelli. Ta je imela konec lanskega leta, v katerem je ustvarila približno 4,5 milijona evrov prihodkov, 16 zaposlenih, ukvarja pa se z veletrgovino, trgovino na drobno, proizvodnjo betona in betonskih izdelkov ter inovativnimi proizvodi.

Deli novico:

prst u oko |  14 .09. 2018 ob  08: 29
Včasih je italijanska nacionalna televizijska hiša RAI imela eno oddajo za otroke z imenom: oggi le comiche, mi imamo slovensko vlado.
@Zamisli |  14 .09. 2018 ob  08: 21
-2
zamisli se, da je največji komunjaro prav tvoj reciklirani janša !!!!
muffa |  14 .09. 2018 ob  08: 20
-2
največja reciklirana opozicijska stranka se bo požrla od zavisti in sovraštva
Zamisli |  14 .09. 2018 ob  02: 28
Pritlikavi-21 je postavu lutke, še sami ne vedo kako so pristali tam. Še enkrat se bodo komunjare ★ omastile, dokler jih Janša ne zruši, upajmo da čimprej.
Eho |  14 .09. 2018 ob  01: 07
Performans komedija. Že od osamosvojitve.
Vladoiu  |  13 .09. 2018 ob  22: 51
-1
Ja kje se je pa Janez zgubu ? A ni on zmagal?
IBRO |  13 .09. 2018 ob  21: 22
kaj samo kur*ate, imajo možnost, naj se izkažejo!
najbolj |  13 .09. 2018 ob  20: 49
komična vlada
Eho |  13 .09. 2018 ob  19: 24
Ta vlada ne bo zdržala niti tri mesece. Razen če se bo na naš račun zadolžila še za 10 milijard.