IMAMO NOV DRŽAVNI REKORD: Število pi je zrecitiral na 3333 decimalk natančno

Slovenija

Konjičan Lev Rus je danes postal državni rekorder v recitiranju števila pi, poročajo mediji. Rus je postavil nov državni rekord, število pi je zrecitiral na 3333 decimalk natančno, s čimer je naziv rekorderja prevzel od Nika Škrleca, ki je zrecitiral 3141 decimalk.

Ob dnevu števila pi in rojstnem dnevu Alberta Einsteina je danes na ljubljanski fakulteti za matematiko in fiziko (FMF) potekalo tekmovanje v recitiranju decimalk števila pi, letos je prvič vzporedno potekalo tudi tekmovanje v peki najboljše pite.

Tekmovanje je letos potekalo že 13., organiziral pa ga je študentski svet FMF. Udeležili so se ga študenti, dijaki in ostali matematični navdušenci, najboljši trije pa so prejeli denarno nagrado.

Število pi je pomembna matematična konstanta, ki predstavlja razmerje med obsegom kroga in njegovim premerom. To razmerje je za vsak krog enako in se ga ne da zapisati s končnim ali periodično ponavljajočim zaporedjem decimalk, zato pi spada med iracionalna števila. Za samo računanje je dovolj prvih nekaj decimalk, vendar so decimalke zaradi svoje neponavljajoče narave zanimiv izziv za urjenje spomina.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija