IMA JANŠA ŽE IZBRANO KANDIDATKO ZA DIREKTORICO NPU? Z njim naj bi se dogovarjala kar mimo razpisa

Slovenija

Na razpis za novega direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so se do sredine junija prijavili trije kandidati, v zadnjem času pa se je začelo pojavljati ime četrte kandidatke, ki naj bi bila favoritinja vrha notranjega ministrstva in SDS, je včeraj poročal Dnevnik.

Janez Janša (vir: Facebook/SDS)

Kandidatur za direktorja NPU na ministrstvu za javno upravo ne razkrivajo, sta pa za časnik svojo kandidaturo potrdila nekdanji direktor uprave kriminalistične policije Boštjan Lindav in celjski sodnik Edvard Ermenc. Po neuradnih informacijah naj bi bil tretji prijavljeni trenutni vršilec dolžnosti direktorja NPU Igor Lamberger. Kot je navajal Dnevnik, naj bi do pred kratkim za enega od favoritov za direktorja NPU veljal Ermenc, saj naj bi bil blizu nekdanjemu direktorju policije Antonu Travnerju, ki pa je 30. junija odstopil. Vodenje policije pa je kot vršilec dolžnosti prevzel Andrej Jurič.

Petra Grah Lazar (vir: Facebook/Deloitte)

Razpis za novega direktorja NPU je bil objavljen 9. junija, kandidati pa so imeli za prijavo čas do 17. junija. Na ministrstvu za javno upravo so za Dnevnik pojasnili, da so se na natečaj za direktorja NPU prijavili trije kandidati, s katerimi bo posebna natečajna komisija uradniškega sveta razgovore opravila prihodnji teden. A kot je včeraj navajal Dnevnik, se je v zadnjem tednu začelo pojavljati novo ime. "Več sogovornikov iz policijskih vrst nam je povedalo, da jim je bilo že skoraj kot gotovo dejstvo predstavljeno, da na NPU prihaja Petra Grah Lazar," so zapisali. Ekonomistka je bila na NPU že zaposlena kot preiskovalka od konca leta 2010 do 2014, nato se je za pet let preselila na DUTB, trenutno pa je zaposlena pri Deloitte svetovanju.

Sedež NPU (vir: policija.si)

Kot danes poroča spletna stran 24ur, se je Grah Lazarjeva po njihovih neuradnih informacijah že oglasila pri v. d. generalnem direktorju policije Andreju Juriču, še preden so za začeli razgovori s preostalimi kandidati (te naj bi opravili 22. julija). Spletna stran navaja še, da naj bi se Grah Lazarjeva po nekaterih informacijah že v začetku julija osebno sestala s predsednikom vlade Janezom Janšo. Novinarji 24ur pri njej niso mogli preveriti informacij, saj se ni odzvala na njihove klice in sporočila.

Kot še poroča omenjena spletna stran, naj bi bilo vsem trem prijavljenim kandidatom "jasno", da je razpis za direktorja NPU le farsa. Kot kaže, naj bi Grah Lazarjevo imenovali za novo v. d. direktorico, da bi lahko objavili nov razpis, na katerega bi se lahko prijavila, navaja spletna stran. Pri tem se poraja vprašanje, zakaj se ni prijavila že na trenutni razpis. Grah Lazarjeva je bila na NPU zaposlena tri leta, vendar v tem času naj ne bi spisala niti ene same kazenske ovadbe, poroča spletna stran. Kot dodajajo, naj bi po njo prihajal v službo Rok Snežič, ki je v tesnih stikih z Janšo. Snežiča naj bi zaradi domnevnih kaznivih dejanj preiskoval NPU, še poroča 24ur.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  16 .07. 2020 ob  16: 55
"Lili" je preoblečen JJ
Lili |  16 .07. 2020 ob  14: 33
-4
@vseved
Kučanističnih?
vseved |  16 .07. 2020 ob  13: 39
@ Silvo , kakšnih temeljih? Janševističnih?
Silvo |  16 .07. 2020 ob  11: 17
-4
NPU je treba razpustiti. To ustanovo bo treba vzpostaviti na povsem novih temeljih