ILKA, ŽAN, JAKOV, FILIP, PETER IN DRUGI OBISKALI OBALO: Slovenska smučarska reprezentanca se predstavlja v Luki Koper (FOTO)

Koper

Slovenski smučarji so izkoristili enega redkih prostih terminov in se pred sezono 2019/20 javnosti predstavili v Kopru. Predstavniki smučarske zveze že v uvodu niso pozabili izpostaviti svetovnega prvenstva v poletih, ki ga bo prihodnje leto marca gostila Planica, pa tudi SP v biatlonu 2021 na Pokljuki in SP v nordijskem smučanju 2023 v Planici.

Osrednjo besedo so imeli akterji na belih strminah, ki so razkrili visoke cilje za prihajajočo sezono.

Prvi so se predstavili alpski smučarji s svetovno prvakinjo Ilko Štuhec, ki je lansko sezono sklenila s poškodbo. "To je zdaj sanirano, žal spet. A zdaj je to za mano in na polno treniram za novo sezono," je o zdravstvenem stanju povedala Štuhčeva in potrdila, da bo izpustila uvodni veleslalom sezone konec meseca v avstrijskem Söldnu ter začela tekmovati v hitrih disciplinah novembra v Kanadi. Doma bodo imela dekleta svoj vrhunec februarja na tekmi zlate lisice v Mariboru.

Štefan Hadalin, svetovni podprvak v kombinaciji, je potrdil, da si v novi sezoni želi tudi prvo zmago. "Zakaj pa ne? Trenirali smo dobro, napredek je in morda mi uspe tudi to. V resnici komaj čakam, da se začne, a Sölden zame še ne bo tako pomemben. Napadal bom iz ozadja, seveda pa si želim sezono dobro začeti," je povedal Hadalin, ki tako kot Žan Kranjec čaka tudi letošnjo prireditev v Kranjski Gori.

Biatlonci bodo konec novembra po tradiciji sezono začeli v švedskem Östersundu. Za domače tekmovalce bo ob svetovnem prvenstvu februarja v italijanski Anterselvi eden od vrhuncev sezone tekma svetovnega pokala januarja na Pokljuki.

"Zdrav sem in dobro treniram. Upam, da bo letošnja sezona precej boljša kot lanska," si pred sezono želi Jakov Fak, ki ocenjuje, da so bili treningi letos zelo dobro zastavljeni. "Upam, da bom za sezono dovolj dobro pripravljen. Čakata nas še dva meseca dela. Moj prvi cilj bo svetovno prvenstvo, zelo pomemben pa bo svetovni pokal na Pokljuki, a na svetovnem prvenstvu bodo želje največje," je še dodal najboljši slovenski biatlonec, ki je letos drugič postal oče.

Deskarji bodo sezono začeli na novem prizorišču v Rusiji, domačo tekmo bo spet gostila Rogla. "Sezona bo zanimiva in naporna. Tudi uvod bo zanimiv, saj tam še nisem bil, a številni trdijo, da bo tekma tam dobra. Sicer pa si želim nadgraditi lansko sezono," je o željah povedal svetovni podprvak Tim Mastnak, ki je sezono 2018/19 sklenil tudi s kristalnim globusom.

Za smučarje skakalce bo vrhunec nedvomno prireditev v domači Planici, ki bo gostila svetovno prvenstvo v poletih. Osrednji junak ekipe je lani postal mladi Timi Zajc, ki prav tako sodi med vrhunske letalce. "Mislim, da smo delali dobro, a počakati moramo do zime, da bomo videli, kako visoko lahko merimo. Cilji so vedno visoki," je z napovedmi še nekoliko zadržan Zajc. Ženska karavana v smučarskih skokih se bo februarja ustavila tudi na tekmi svetovnega pokala na Ljubnem ob Savinji.

V Planico se vrača tudi svetovni pokal v smučarskem teku, ki bo gostila tekmi v sprintu, tudi v dvojicah, v katerih sta lani Katja Višnar in Anamarija Lampič osvojili srebrno kolajno na svetovnem prvenstvu. Pred uvodom sezone bodo tekači za preizkus po tradiciji nastopili najprej v Beitostolnu. "V Planici bo še malo prezgodaj za vrhunec forme. Zelo se osredotočam na Tour de ski," je svoje cilje razkrila Lampičeva. "Zame bo velik izziv Planica, a seveda bom dala vse od sebe na vsaki tekmi," pa je dodala Višnarjeva in potrdila, da po novem trenira v Sloveniji in ne več na Norveškem.

"Lanska sezona ni bila najboljša. Letos sem že treniral na snegu in zdi se mi, da sem to potreboval. Zdaj bomo videli, kako se bo izteklo," pred sezono napoveduje športnik z najbolj znamenitimi brki v Sloveniji Filip Flisar, ki si v smučarskem krosu želi nekdanje izide in izboljšati lanske dosežke. Ob vseh naštetih so se predstavili tudi deskarji prostega sloga, nordijski kombinatorci, para-smučar Jernej Slivnik, ki se bo javnosti predstavil na domači tekmi svetovnega pokala v Kranjski Gori, in telemark-smučarji, ki bodo imeli domači tekmi svetovnega pokala na Krvavcu.

Smučarji pa so razkrili tudi, kje se bodo predstavili naslednje leto pred sezono svetovnih prvenstev. Alpska smučarka je med desetimi slovenskimi kraji izžrebala Ravne na Koroškem.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija