ILKA ŠTUHEC SPET NA VRHU STOPNIČK: "Enostavno sem čutila danes, da je ta dan" (VIDEO)

Slovenija

Ilka Štuhec je po dolgih 49 mesecih znova zmagovalka tekem svetovnega pokala alpskih smučark. Šampionka iz Maribora je dan po drugem mestu naredila še en korak naprej in zmagala na smuku v Cortini d'Ampezzo. V prvi izjavi po zmagovalni vrnitvi je dejala, da je danes čutila, da gre za ta dan, da je pripravljena.

"Po štirih letih in še skoraj malo več spet na vrhu. V bistvu ne vem, kaj bi sploh pametnega povedala, razen tega, da sem danes enostavno čutila, da je ta dan, da sem pripravljena, da vem vse, kaj moram narediti. Da se moram samo sprostiti, napasti in v tem uživati, kar se je na koncu tudi seštelo in pokazalo."

"Res sem zelo, zelo vesela, ne vem, katere vse druge emocije bi uporabila. Vse skupaj je odlična nagrada, zahvala podpori, Kästleju, navijačem, vsem v bistvu, ki so mi stali ob strani, ko ves svet še ni vedel, da sem lahko spet prva," je še dodala Mariborčanka.

V Cortini d'Ampezzo bo v nedeljo na sporedu še ženski superveleslalom. Štuhec je v Cortini d'Ampezzo že zmagala v tej disciplini. Superveleslalomsko konkurenco je na tem prizorišču premagala 29. januarja 2017.

Svetovna prvakinja v smuku iz 2017 in 2019 je bila danes znova na najvišjem mestu lestvice. Končala je pred Norvežanko Kajso Vickhoff Lie (+0,26) in Italijanko Eleno Curtoni (+0,34) za svojo prvo zmago v svetovnem pokalu, odkar je 18. in 19. decembra 2018 v Val Gardeni osvojila dvojno zmago na smuku in superveleslalomu.

"Minilo je veliko let, ni bilo lahko," je dejala 32-letna Štuhec, ki je po vrsti poškodb kolena razmišljala tudi o koncu tekmovalne poti. Te misli so jo najmočneje spreletavale po lanskih zimskih olimpijskih igrah na Kitajskem, ki se za Mariborčanko niso razpletle v skladu z načrti.

"Vmes se je zgodilo toliko stvari, da je pravzaprav noro. Bilo je nekaj trenutkov, ko sem pomislila: 'Zakaj to še vedno počnem?'"

"A res sem vesela, da sem vztrajala, da sem zaupala svojim notranjim občutkom, da se bom borila naprej. In zdaj se spet zabavam in zmagovati je res zabavno," je bila v izjavah za novinarje v Cortini d'Ampezzo vesela najboljša slovenska smukačica.

Organizatorji so zaradi močnega vetra start današnjega smuka spustili pod Tofana Schuss. In kraljica krajše sprinterske tekme je bila prav Slovenka.

Petkova zmagovalka Italijanka Sofia Goggia je na treh četrtinah proge izgubila nadzor nad svojo desno smučko in padla. "To je bila res napaka," je dejala Goggia, ki je dodala, da ni poškodovana. "V redu je, morda nekaj malega, a nič pomembnega."

Goggia, ki je dobila štiri od šestih smukov v tej sezoni, ostaja še naprej vodilna v smukaškem seštevku. Goggia ima 480 točk, Štuhec (372) na drugem mestu seštevka zaostaja 108 točk.

Naslednji ženski smuk najvišje kakovostne ravni bo čez 22 dni, 11. februarja v Meribelu, na katerem se bodo smučarke borile za naslov svetovne prvakinje v kraljevski disciplini.

Po SP v Franciji bodo do konca sezone na sporedu še trije ženski smuki za točke svetovnega pokala. V Crans Montani (25.2.), v Kvitfjellu (4.3.) in finalni 15. marca v Soldeuu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija