ILKA ŠTUHEC PRESENETILA: Koštomaj in Šešumova se poslavljata iz njene ekipe

Slovenija

Po koncu sezone svetovnega pokala v alpskem smučanju je pred slovenskimi mediji nastopila najuspešnejša slovenska tekmovalka v smuku Ilka Štuhec. Dvakratna svetovna smukaška prvakinja se je odločila, da bo prekinila sodelovanje s trenerjem Grego Koštomajem, prav tako ne bo več sodelovala s kineziologinjo Anjo Šešum.

"Za mano ni ravno lahka sezona in preprosto sem prišla do točke, ko rabim neko spremembo. Zato sem se odločila, da v prihodnje ne bom več sodelovala z Grego in Anjo. V športu je žal pač tako, da moraš sprejeti tudi težke odločitve in ta je bila zagotovo ena od zelo težkih," je Ilka povedala na današnji novinarski konferenci v Mariboru.

Tako glavnemu trenerju kot kondicijski trenerki in kineziologinji se je zahvalila za sodelovanje. "Grega in Anja sta bila z mano v ogromno trenutkih, zelo veliko smo dali skozi in res sem jima zelo hvaležna," je dejala.

O novih imenih še ni želela govoriti. "Pogovori o tem, kako bo ekipa v prihodnje izgledala, že potekajo, a nič še ni določenega," je dejala. "Nobena odločitev še ni bila sprejeta."

Poškodba po Ilkinih besedah ni vplivala na odločitev o menjavah v ekipi. "Ko sem se poškodovala, je bila nesreča, ki bi se lahko pripetila vsakomur. Grdo rečeno, sem sama kriva, ker sem sama na startu in sama odpeljem," je dejala.

Tako Koštomaj kot Šešumova sta bila del ekipe Ilke Štuhec na svetovnem prvenstvu v St. Moritzu leta 2017 in na letošnjem svetovnem prvenstvu v Areju, na katerih je osvojila naslova svetovne prvakinje v kraljevski disciplini. Z obema je prav tako sodelovala v najuspešnejši sezoni 2016/17, ki jo je končala tudi z osvojenim malim kristalnim globusom v smukaškem seštevku in seštevku kombinacije.

Del ekipe ostaja serviser Aleš Sopotnik, ki je skrbel za zelo hitre Ilkine smuči na svetovnem prvenstvu v Areju in v Val Gardeni, decembra lani, ko je osvojila dvojček zmag, konkurenco je na progi Saslong premagala na smuku in superveleslalomu.

Anja Šešum je veljala za tesno zaupnico v ekipi Štuhčeve, konec sodelovanja pa je označila za sporazumnega: "Zelo sem hvaležna in štejem si v čast, da sem bila del Ilkine ekipe. Veliko sem se naučila in ponosna sem na svoje delo, tako pri kondicijski pripravi kot pri rehabilitaciji, da se je bila Ilka po poškodbi zmožna vrniti na najvišja mesta." "Po štirih letih je prišel čas za sporazumen razhod in nove izzive. Ilki in ekipi želim veliko uspehov v prihajajočih sezonah, prepričana sem, da jih bo še veliko, ker je velika športnica," je povedala Šešumova.

Po svetovnem prvenstvu v Areju, na katerem je že drugič po vrsti osvojila naslov svetovne smukaške prvakinje, se je v Crans Montani udeležila smuka za svetovni pokal alpskih smučark, ki pa se je končal s padcem in novo poškodbo, ki je pomenila konec sezone za Štuhčevo.

Sezono sama ocenjuje za eno najzahtevnejših. "Od začetka ni bilo najlažje, saj sem imela zelo visoka pričakovanja, ki se najprej niso uresničila. Nato pa sem preprosto nehala razmišljati. Osredotočila sem se na sebe in uživala v tem, kar delam. Vedno boljši rezultati so prinesli vedno več samozavesti in posledično tudi zmage," je povzela.

Zmaga v Areju ji veliko pomeni. "Nikoli se ni lahko vrniti po poškodbi in priti spet na najvišji nivo," je izpostavila. Vodja ekipe Darja Črnko je sicer pričakovala, da se bo Ilka "malo dlje ogrevala, a ko se ona odloči, se odloči." "Vesela sem, da je uspeh prišel že v Val Gardeni, saj ji je to dalo nov polet," je dejala.

"Najprej bi se želel Darji in Ilki zahvaliti za izkazano zaupanje pred štirimi leti, ko sta me povabili v svoj samostojni projekt. Vsi smo se vrgli vanj več kot stoodstotno in rezultate oziroma zgodbo poznate vsi. Za vse nas so bili to trenutki in čustva, ki bodo ostala za vedno. Nekaj, kar imamo resnično le mi, vpeti v to zgodbo. In v tem trenutku najlepša hvala obema. Ilka tebi, izredni šampionki in neumorni borki, ter tebi Darja, motorju ekipe in vizionarki," se je odzval Ilkin trener Koštomaj, ki je bil v ozadju vseh največjih uspehov Štuhčeve. "A kot vse v življenju ima tudi ta zgodba nekakšen konec. Vsaj kar se tiče našega sodelovanja. Verjamem, da bomo, od sedaj vsak po svoje, ponovno lovili nove izzive in športne cilje ter našli poti do njih. Še enkrat iskrena hvala tudi vsem ostalim sodelavcem in vpletenim, ki so pomagali in prispevali pomemben delež v tej naši zgodbi," je sklenil Koštomaj.

Na žalost pa je smučarko poškodba znova ustavila, a so vsi zadovoljni, da se odlično celi in da operacija ne bo potrebna. "Ne bom rekla, da gre vse po planu, ker plana nimamo. Več bo znanega konec aprila, ko je nov pregled. Trenutno pa delam to, kar lahko, to so terapije za levo nogo, malo tudi za desno, ter trening za zgornji del telesa," je povedala Ilka.

Po besedah fizioterapevtke Darje Kramberger je v prvih šestih tednih prva faza okrevanja, ko je treba ustvariti najbolj optimalne pogoje za zaraščanje vezi, zato mora smučarka nositi na nogi opornico. "Najbolj pomembno je, da zaraste v pravi optimalni dolžini. Zato je treba čakati. Po šestih tednih pa bo povedala, kaj smo naredili," je pojasnila.

Takrat naj bi bilo tudi več znanega glede časa njene vrnitve na bele strmine. Ilka računa, da bo v naslednji smučarski sezoni že tekmovala. "Močno upam, a natančneje bomo vedeli tekom rehabilitacije," je dejala za STA. "Rada bi, da se to zgodi čim prej, hkrati pa se zavedam, da moram biti vrhunsko pripravljena."

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija