ILIRSKOBISTRIŠKEGA ŽUPANA ROJCA IZKLJUČILI IZ SD: Za pripisovanje 'kurjega sindroma' novinarkam se ni opravičil

Slovenija

Nadzorni odbor Socialnih demokratov (SD) je sprejel sklep, da se ilirskobistriškega župana Emila Rojca zaradi nespoštljive in žaljive komunikacije z novinarko izključi iz članstva v stranki. Omenjeno komunikacijo je nadzorni odbor SD ocenil kot nedopustno za člana in župana iz vrst SD. Rojc je povedal, da s sklepom o svoji izključitvi ni seznanjen.

Emil Rojc

Predlog za izključitev Rojca je podal Mladi forum SD s sopodpisniki. Nadzorni odbor je po opravljenem postopku med drugim ocenil, da morajo še posebej nosilci javnih funkcij in funkcionarji SD pri opravljanju svoje funkcije "vselej ravnati družbeno odgovorno in zgledno". Rojc se kljub pozivom nadzornega odbora ni opredelil do očitkov, prav tako se za svojo neprimerno komunikacijo ni opravičil ali pokazal obžalovanja, so v današnjem sporočilu za javnost navedli v SD.

Rojčevo izključitev je Mladi forum SD predlagal zaradi po njihovi oceni žaljive komunikacije z novinarkami, pri čemer so se osredotočili na žaljenje novinark Primorskih novic. Rojc je namreč v odgovoru na vprašanje omenjene medijske hiše novinarkam pripisal "kurji sindrom", članke pa na nivoju "kure nesnice".

Kot so zdaj poudarili v stranki, je nadzorni odbor Rojčevo nespoštljivo in žaljivo komunikacijo z novinarko Primorskih novic ocenil kot nedopustno, hkrati pa zapisal, da bi moral Rojc kot član in župan iz vrst SD "s svojimi ravnanji in osebnim zgledom varovati temeljne vrednote SD, zato bi moral spoštljivo komunicirati z javnostjo. Svoboda novinarskega dela in kritično izražanje v okviru novinarskega poklica je ena izmed temeljev sodobne demokratične družbe".

Kljub pozivu nadzornega odbora se Rojc ni opredelil do očitkov predlagateljev niti se ni odzval na vabilo na pogovor za razjasnitev okoliščin, prav tako pa se kljub pozivom ni odločil za opravičilo za neprimerno komunikacijo z novinarko. Nadzorni odbor je tako po presoji vseh dokazov in okoliščin ugotovil, da gre pri ravnanju člana Emila Rojca za kršitve strankinega statuta in ga izključil iz stranke.

Kot so dodali, ima Rojc pravico do pritožbe, ki pa ne zadrži izvršitve. O morebitni pritožbi odloča konferenca SD, ki je najvišji organ stranke med dvema kongresoma.

V Mladem forumu SD odločitev strankinega nadzornega odbora pozdravljajo. Kot je v krajšem pisnem odzivu ocenil njegov predsednik Luka Goršek, s tem stranka dokazuje, da varuje in dviguje pričakovane standarde politične kulture in dostojnosti.

Rojc je povedal, da z odločitvijo strankinega nadzornega odbora ni seznanjen in da je za zdaj ne komentira.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
zoran13 |  14 .01. 2021 ob  23: 24
EMIL ROJC

Emil Rojc je postal moteči element od protesta civilne pobude v Jelšanah leta 2019, ko so v Ilirski Bistrici protestirali zaradi migrantov na tem področju. Postal je nezaželjen tudi zaradi tega, ker se je potegnil za domačine in ne za nomenklaturo SD, ki je takrat imela popolnoma nasprotno stališče. Tako, da je potrebno vse tiste, ki ne dvogujejo rok in imajo lastna mnenja, iz političnih strank, izločiti in izobčiti. To, da se vedno bolj spoštuje tiste člane stranke, ki kimajo, namesto pokončne ljudi s hrbtenico, je značilnost naše politične oligarhije, oziroma partitokracije. Le-ta pa skrbi samo še zase in za svoje strankarske cilje, državljani in ljudje na robu, pa so jim malo mar...
Pjero Panin |  14 .01. 2021 ob  20: 55
Il.Bistrica oziroma Bistrc je zanimiv kraj geografsko gledano.
V njej najdemo zametke socializma in se nekaj starega dobrega komunizma.
zoran13 |  13 .01. 2021 ob  18: 12
EMIL ROJC