IGNORANCA IN CENZURA NA KOPRSKI OBČINI? Bitka CI Kamnolom Griža tik pred sprejetjem 'usodnega' zakona

Koper

Civilna iniciativa (CI) Kamnolom Griža je pred časom podala pobudo za ukinitev koncesije in dokončno sanacijo kamnoloma Griža pri Rižani, ki ga namerava občina nameniti v športno-rekreacijske namene. Kot navajajo, so Službo za občinski svet in krajevne skupnosti pri koprski mestni občini zaprosili, naj jim potrdijo, da so občinski svetniki pobudo prejeli. Ker potrditve niso dobili, so se zdaj obrnili na koprske občinske svetnike neposredno.

CI Kamnolom Griža je pobudo pripravila s strokovno podporo mednarodnega društva za varstvo okolja in narave Alpe Adria Green. Poslali so jo Ministrstvu za naravne vire in prostor ter Ministrstvu za okolje in prostor. Osnutek koprskega občinskega prostorskega načrta predvideva na tem območju preureditev kamnoloma v športno-rekreacijski park, podjetje VOC Ekologija iz Šentjurja, ki s kamnolom upravlja, pa je vložilo predlog za podaljšanje koncesije, ki se jim izteče julija.

Civilna iniciativa se zavzema, da se koncesijska pogodba ne podaljša oziroma da se z VOC Ekologija sklene zgolj pogodbo za dokončno sanacijo, ki bo v skladu z bodočo načrtovano namembnostjo območja kamnoloma. "Pri tem moramo pridobiti tudi javno podporo liste svetnikov občine Koper in krajevnih skupnosti Gračišče ter Črni Kal. To je za nas krajane v območju kamnoloma Griža zelo pomemben korak, da se bo dejansko šlo v ukinitev kamnoloma in dokončno sanacijo," pojasnjujejo v civilni iniciativi.

Posek in gradnja – posegi v Žaneštro. Foto: alpeadriagreen.org

Vlada 'rešuje' koncesionarje po 'nujnem postopku'

Istočasno v državnem zboru poteka obravnava predloga Zakona o interventnih ukrepih za preprečitev škodljivih posledic pri podaljševanju rudarskih pravic in koncesij. Opravljeni sta bili dve obravnavi po nujnem postopku, opravljena pa bo še tretja.

"Bistvo tega osnutka je, da se vsem obstoječim koncesionarjem avtomatično podaljšajo koncesije za nadaljnjih 36 mesecev. Predlog kot tak ima številne pomanjkljivosti, ker bi z njim do podaljšanja koncesije prišli tudi tisti koncesionarji, proti katerim so že bile sprožene prijave, različni postopki ugotavljanja ali celo inšpekcijsko dokazane kršitve," so izpostavili v civilni iniciativi.

Na ministrstvu dobili več kot 100 vlog za podaljšanje rudarske pravice

VOC Ekologija ni edini nosilec rudarskih pravic, ki se mu letos izteče koncesijska pogodba, takih podjetij je več. Predlog zakona se obravnava v državnem zboru po nujnem postopku, ker želi vlada z njim zagotoviti stabilnost poslovanja teh podjetij in preprečiti morebitne škodljive posledice, ki bi nastale zaradi nepodaljšanja koncesij. Ob tem navajajo okoli 100 podjetij, ki zaposlujejo več tisoč ljudi in prekinitev dobavnih verig za več kot 100 odjemalcev v panogah, ki so prizadete zaradi energetske draginje. Omenja se steklarska, livarska in papirna industrija, ki bi morale surovine uvažati iz tujine.

Rudarske pravice naj bi tako podaljšali koncesionarjem za tri leta kar s sklenitvijo aneksa. Decembra lani so prejeli več kot 100 vlog za podaljšanje rudarske pravice, ki jih ne bodo mogli pravočasno rešiti, so navedli za medije na Ministrstvu za naravne vire in prostor. Nepregledanih naj bi ostalo še okoli 80 vlog.

Gradbinci sicer pričakujejo, da bo prišlo do spremembe zakonodaje, ki jim bo omogočila odpiranje novih kamnolomov. Že danes naj bi velik delež materiala za svoje delo uvažali iz tujine, kar pa naj bi zaradi višjih stroškov prevoza in manjše konkurence pri ponudnikih dvigovalo cene. Ministrstvo naj bi s postopkom Zakona o rudarstvu, ki bo uredil nekatera odprta vprašanja, pričelo prihodnje leto.

Je koprska občina podala pripombe?

Na predlog Zakona o interventnih ukrepih za preprečitev škodljivih posledic pri podaljševanju rudarskih pravic in koncesij so občine lahko podale pripombe do minulega četrtka. Na koprsko mestno občino smo vprašali, ali so podali pripombe. In če so jih, kakšne pripombe so podali. Njihove odgovore bomo objavili takoj, ko jih prejmemo.

Ali je koprska občina podala pripombe v zakonsko določenem času, zanima tudi CI Kamnolom Griža. "Ker imamo tri aktivne kamnolome, smo prepričani, da bi jih morala. Še toliko bolj, ker smo občino 8. maja letos s pobudo obvestili o številnih nepravilnostih in celo sumih kaznivih dejanj, ki naj bi se zgodila v postopku prenosa koncesije iz družbe Primorje d.d. - v stečaju na VOC Ekologija," navajajo. V kolikor bo interventni zakon sprejet, napovedujejo ustavno presojo.

"V primeru, da vam kljub naši prošnji občinska uprava dejansko ni posredovala naše pobude, vas prosimo, da razloge za takšno ignoranco oziroma cenzuro civilne javnosti in občinskega sveta preučite v okviru vaših pooblastil. Hkrati vas prosimo, da vaše komuniciranje z občani v MOK uredite tako, da boste dostopni neposredno in uradno," so še navedli v CI Kamnolom Griža v dopisu koprskim občinskim svetnikom.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Pjero Panin |  23 .05. 2023 ob  22: 17
Zdej kaksen sportno rekreacijski center za boga naj bi bil v kamnolomu...
Tam je blo strelisce,zdej vsak je verjetno prinesu od doma kar je meu 9mm,sibrovko,navadno pusko,brzostrelko.
Zdej ni glih popularen ta sport se zlasti ne po dogodku v Srbiji